Arhiva 01.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

AP TOURS: Stečajni upravitelj izgubio spor vrijedan 8 milijuna!

Autobusni prijevoz tours d.o.o. u stečaju tužio je Maravić inženjering i konstrukcije d.o.o iz Nedelišća zbog nekretnine koju je Maravić u listopadu 2008. godine kupio od AP Toursa u Zagrebačkoj ulici 38 u Čakovcu. U naravi, radi se o industrijskom dvorištu površine 3 jutra i 1.395 čhv, upravnoj zgradi, radionici, betonskoj rampi, spremištu, rezervoaru za naftu, kotlovnici i cisterni. Sud je presudio u korist Maravića, a APT u stečaju dužan je u roku od osam dana Maraviću izdati valjanu tabularnu ispravu podobnu za prijenos nekretnine u zemljišne knjige, uz prijetnju ovrhom, te nadoknadu troškova postupka koji, ako smo dobro obaviješteni, iznose oko 650 tisuća kuna.
U to, naravno, nije uračunata naknada stečajnom upravitelju Marku Lapaineu, odnosno njegovom odvjetničkom uredu.Sve će to morati “pokriti” AP Tours u stečaju.
Maraviću je nekretninu prodao bivši direktor Anđelko Kovačić za iznos od 7,9 milijuna kuna. Nakon što je Kovačić istjeran iz AP Toursa, novi direktor Zlatko Juriša angažirao je odvjetnika Mraka Lapainea koji je u ime AP Toursa tražio poništavanje ugovora o kupoprodaji nekretnina. U međuvremenu je nad AP toursom (mnogi danas tvrde, sasvim nepotrebno) otvoren stečaj, a Marko Lapaine postavljen je za stečajnog upravitelja. Međutim, Lapaineov odvjetnički ured i dalje je zastupao AP Tours (sada u stečaju) iako, kako neslužbeno saznajemo, Lapaine za nastavak vođenja spora nije imao punomoć Odbora vjerovnika niti Skupštine.
Ne tako davno, pisali smo da je Lapaine tada vjerojatno bio u sukobu interesa, a sve ukazuje na to da upravitelj stečaj vodi na štetu AP Toursa, kako bi kontrolu preuzeo krapinski prijevoznik Presečki. Iako se kao “gotova stvar” spominjalo da će Odbor vjerovnika tražiti smjenu Lapainea (magistra prava s diplomom Pravnog fakulteta u Zagrebu i Beču, zainteresiranoj međimurskoj javnosti poznatijeg po vođenju stečaja Hrasta, Međimurje elina, Međimurje gastra i Međimurje transporta, na čijim je ruševinama i nastao AP Tours), do toga nije došlo.
Ali je zato Lapaine nedavno smijenjen s dužnosti stečajnog upravitelja Obrtničke štedno-kreditne zadruge Varaždin.
S mjesta stečajnog upravitelja maknut je na prijedlog svih pet članova Odbora vjerovnika OŠKZ-a zbog, kako su se članovi Odbora izjasnili u Regionalnom tjedniku od 19. siječnja, “postupanja suprotnog interesima većine oštećenih vjerovnika, netočnog informiranja, neprovođenja odluka Odbora vjerovnika i počinjenja niza propusta na štetu OŠKZ-a u stečaju...”.
V.Trstenjak

Izvor: 2858