Arhiva 19.09.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

APEL ZAVODA ZA HITNU MEDICINU: Koliko košta život?

Vruće pitanje na prošlom kolegiju gradonačelnika i načelnika pokrenula je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije mr. sc. Mirela Štefe, dr. med., spec. hitne medicine: novca za hitni prijevoz pacijenata s infarktom miokarda više nema i ne osiguraju li se sredstva uskoro, u pitanje će biti dovedeni životi ljudi. Podsjetimo, izvrstan program, jedinstven u Hrvatskoj po efikasnosti, još su 2006. ustanovili i uhodali bivša ravnateljica čakovečkog Doma zdravlja prim. Nevenka Krčmar, dr. med., i prof. dr. sc. Mijo Bergovec, uz svesrdnu suradnju zdravstvenih djelatnika tadašnje hitne pomoći i Županijske bolnice Čakovec. U Zagrebu su, od polovice 2006. do polovice ove godine, zbrinuta 272 pacijenata (s infarktom). Stručnjaci hitne pomoći u toj su skupini pacijenata imali 5 reanimacija, od čega jednu neuspješnu. S terena je direktno u Zagreb prebačeno 22 posto pacijenata, dok ih je 78 u zagrebačku kliniku prevezeno iz Županijske bolnice Čakovec, saznajemo od ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu mr. sc. M. Štefe.
Kod infarkta miokarda, naglašava doktorica Štefe, ključna je utrka s vremenom. Što prije pacijent primi pomoć, smanjuje se rizik od invaliditeta, smanjuje se broj smrtnih ishoda. Upravo su tu utrku djelatnici čakovečke hitne pomoći dobivali stotinama puta. Unutar sat vremena pacijent je bio već zbrinjavan u klinici u Zagrebu.
Izvor sredstava za ovaj oblik skrbi za hitne pacijente nestao je otkada su se razdvojili Dom zdravlja i Hitna pomoć. Ustanovljena je mlada, nova ustanova u kojoj još kubure sa zatvaranjem financijskih konstrukcija. Iz HZZO-a su ovaj uspješan model mrtvo-hladno nazvali “nadstandardom” jer ta magična riječ zaključava državnu riznicu. I odgovorili: ako želite nadstandard, izvolite ga sami financirati.
ŽUPANOVO SRCE PUNO NADE
Župan Ivica Perhoč još se uvijek nada da će naići na podršku svih čelnika jedinica lokalne samouprave u Međimurju kako bi zajednički (Županija & ostali) podnijeli ovaj financijski teret. No, svi tonovi na sjednici kolegija nisu slutili na dobro. Dok je, primjerice, čakovečki gradonačelnik Branko Šalamon odmah izrazio spremnost za suradnju, načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat i načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal negodovali su, smatrajući da to taj teret ne treba pasti na leđa JLS-a. Ne bude li u dogledno vrijeme otvoren put financiranja, ravnateljica ZHM-a morat će organizirati prijevoz pacijenata s infartkom u Županijsku bolnicu u Čakovec te gubiti dragocjeno vrijeme. Hitna – ekspres i dalje radi po uhodanoj praksi spasa, bez naknade. Prema izračunima doktorice Štefe, 30-ak tisuća kuna mjesečno bilo bi dovoljno za pokrivanje troškova prijevoza i stručnog tima. Da ne bilo zabune, pacijenta s infarktom miokarda ne može se prevesti taksijem, već uz njega mora biti obučen tim i medicinska oprema. Ovaj problem morao bi biti izazov i međimurskim saborskim zastupnicima, no, prema dosadašnjem iskustvu, ne vjerujem (im)!
- Na posljednjoj sjedinici načelnika i gradonačelnika u Međimurskoj županiji govorilo se o ovome problemu. Kao što znate, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u svojim je uputama jasno naglasio da taj program predstavlja “nadstandard”, odnosno da ga HZZO neće financirati. Kako smatramo da je ovaj program bio više nego uspješan te je zahvaljujući njemu spašeno mnogo ljudskih života, s molbom za sufinanciranje obratili smo se gradonačelnicima i načelnicima. Dogovoreno je da nadležne županijske službe predlože način da se u sufinanciranje uključe sve jedinice lokalne samouprave. Prema reakcijama sa sjednice, vjerujem da će gradonačelnici i načelnici zajedno s nama pronaći sredstva kako bi se ovaj projekt nastavio. Inače, prema podacijma Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, financiranje zbrinjavanja pacijenata sa srčanim udarom mjesečno stoji 37.500 kuna – kaže župan Perhoč.
Koliko košta život? Eto odgovora!
Željka Drljić

Izvor: 2995