Arhiva 26.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

APSURD: Karta za bus za dužu relaciju jeftinija 210 kuna!

Nastavlja se nedavno započet rat domaćih prijevoznika i Presečki grupe u Međimurskoj županiji, a stvari su, nakon što “svi voze sve”, dovedene do pravog apsurda, pa smo ovih dana postali svjedoci, u najmanju ruku, neobičnih situacija u kojima na istim linijama vozi više autobusnih prijevoznika, pa tko prvi stigne na stajalište, njegovi su i putnici.
Osim linijama, prijevoznici su krenuli i u borbu cijenama, a na jedan takav primjer upozorio nas je čitatelj iz Donjeg Mihaljevca (podaci poznati uredništvu) čija se kćerka za Čakovec vozi autobusom Presečki grupe, za što za mjesečnu kartu mora izdvojiti 380 kuna. Istim autobusom u Čakovec putuje i njezina kolegica iz desetak kilometara udaljenije Kotoribe koja za mjesečnu kartu mora platiti 170 kuna. Moja kćerka je kod Presečki grupe kupovala mjesečnu kartu iz Donjeg Mihaljevca do Čakovca i platila je 380 kuna, a u isto vrijeme, njezina kolegica, koja se vozi iz Kotoribe i sjede u istom autobusu, mjesečnu kartu platila je 170 kuna iako se vozi oko deset kilometara dalje nego moja kćerka. Na pitanje kako je moguće da za kraću relaciju, za isti autobus, treba platiti čak 210 kuna više, rečeno joj je da je to zbog toga jer u Kotoribi postoji željeznička postaja, a željeznička postaja u Donjem Mihaljevcu je oko 2,5 kilometara izvan sela, pa se podrazumijeva da se neće voziti vlakom, nego autobusom?! Nije mi jasno o čemu se tu radi, ali to je, u najmanju ruku, diskriminacija djece.
Ne radi se tu samo o novcu, iako je 210 kuna mjesečno velik novac, nego o činjenici da su naša djeca sada dvostruko kažnjena - prvo zato što za kraće relacije moraju plaćati puno veći iznos, a drugo - nemaju mogućnost izbora vožnje vlakom ili autobusom.
Razumijem da svojim cijenama pokušavaju biti konkurencija željezničkom prijevozu, ali mora li se to zaista prelamati preko naše djece, pita se ogorčeni otac iz Donjeg Mihaljevca.
Naš čitatelj pokušao je objašnjenje potražiti i u Županiji, ali je službenik koji bi mu trebao razjasniti situaciju do ponedjeljka bio na godišnjem odmoru, a u Presečki grupi u Krapini također mu nisu mogli pružiti suvislo objašnjenje, osim da imaju problema zbog posebnog linijskog prijevoza te da je njihova poslovna politika da tamo gdje postoji mogućnost prijevoza vlakom nude i niže cijene.
Tek kad je zaprijetio da će i oni (samo se troje ili četvero djece iz Donjeg Mihaljevca vozi u Čakovec, ali to ništa ne mijenja na stvari) svoju djecu voziti do 2,5 kilometara udaljene željezničke postaje, u Presečkom su se izjasnili kako bi onda i oni možda mogli ponuditi nekakvu prihvatljiviju cijenu...U isto vrijeme, danas (utorak) je zadnji dan do kojeg se Presečki grupa mogla žaliti na oduzimanje dozvola Županije, nakon što je Presečki Županiju pisanim putem obavijestio da prekida s linijskim prijevozom i prijevozom srednjoškolaca.
Županiji nakon dopisa Presečkog nije ostalo ništa drugo nego na brzinu “podijeliti” linije koje je Presečki vozio međimurskim prijevoznicima. Kasnije je ispalo da se krapinski prijevoznik “samo šalio”, pa je nastavio voziti kao da se ništa nije dogodilo. Do petka polije podne nikakva žalba u Županiju još nije stigla, osim ako se Presečki nije žalio na “više instance”...
V.Trstenjak

Izvor: 2948