Arhiva 29.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Armando vino voli - uglazbljeno

Prvak opere Narodnog kazališta u Sarajevu Armando Puklavec iz Gornjeg Mihaljevca ovih se dana intenzivno kreće na liniji Gornji Mihaljevec - Graz - Sarajevo. Kad je kod kuće, vrijeme koristi za odmor i koncerte na ovdašnjem području, a u Grazu pjeva u Beethovenovom Fideliu, u režiji Kurta Rydla.
Armando je glazbenu naobrazbu stekao u Glazbenoj školi u Varaždinu u kojoj je učio trombon i solo pjevanje. Diplomirao je i magistrirao na Sveučilištu za glazbu i glumu u Beču, u klasi komornog pjevača Roberta Holla. Na međunarodnim pjevačkim natjecanjima redovito osvaja nagrade, a neke među njima su prva nagrada Ljetne akademije Wien-Prag-Budapest u Badenu kod Beča, prva nagrada na natjecaju Ondina Otta u Mariboru, prva nagrada na natjecanju Palma d’oro u Italiji... Laureat je natjecanjima Rolando Nicolosi u Italiji, Hans Gabor - Belvedere u Beču, Jugend musiziert u Austriji, Ada Sary u Poljskoj, Luci Popp u Bratislavi i na drugima.
Nastupa s filharmonijskim i simfonijskim orkestrima, ali i uz pratnju gudačkih kvarteta, a njegove je interpretacije slušala publika diljem Europe, Kanade i Japana. Armando Puklavec je izrazit koncertni pjevač čiji glas glazbeni kritičari uvijek ističu u kombinaciji s njegovom uživljenom interpretacijom i scenskom sigurnošću.
Živite i radite u Sarajevu. Na spomen tog grada, koje Vam se asocijacije nameću?
- Zanimljiv je život u Sarajevu. Grad je pun pozitivne vibracije, veselih ljudi, voli se glazba, a živi punim plućima. Prvi susret sa Sarajevom bio mi je nezaboravan i pun iznenađenja, naravno onih najljepših. Multikulturalna arhitektura, prirodna bogatstva i ljepota podneblja, a uz to i jaka orgonska energija. Družim se s ljudima svih naroda, rasa i uvjerenja.
Žalite li što angažman niste mogli dobiti u Hrvatskoj?
- Dragi Bog nas vodi putevima kojima on želi. Naravno da mi je žao da po završenom magisteriju u Beču, s osvojenih trinaest nagrada na glazbenim natjecanjima, brojnim otpjevanim naslovnim i glavnim ulogama u tri i pol godine, nisam dobio posao u Republici Hrvatskoj. Usprkos potvrđenoj umjetničkoj kvaliteti. No, ja sam po prirodi velik optimist i vjerujem da pošten i marljiv čovjek u Hrvatskoj može doći do radnog mjesta.
U svakoj sredini - kao doma
Angažirani ste sada i u Austriji.
- U Austriji sam puno pjevao još za vrijeme studija, a netom sam se vratio s turneje s operom Ludwiga van Beethovena Fidelio. Ulogu Pizarroa sam pjevao po prvi put, a veliko mi je zadovoljstvo bilo raditi u režiji Kurta Rydla. To je legendarni austrijski bas koji je pjevao glavnu basovsku ulogu. Rydl je najangažiraniji pjevač u Austriji, taj čovjek pjeva svaki dan.
Sredinom srpnja pjevali ste i u Varaždinu. Kritike su sjajne. Publika ističe da je ovo bila jedna od Vaših najboljih izvedbi. Slažete li se?
- Točno, nakon koncerta u Varaždinu, svi su mi rekli da je to bio moj najbolji nastup dosad. Tome je zacijelo tako zbog toga što sam dvije večeri prije pjevao s pjevačima koji do maksimuma ulaze u interpretaciju, a posjeduju zaista impozantne glasove.
Što izvodite s najviše žara i ljubavi? Koja Vam je uloga dosad bila najzahtjevnija?
- Osim Nikole Šubića Zrinskog, najviše volim pjevati Verdija. Otkad pjevam Rigoletta, lakše ulazim u svaku drugu ulogu. Kao trombonistu, oduvijek mi je bio blizak Wagnerov orkestralan, ali i vokalni izraz. Kad su me čuli na probama za Fidelio, svi su mi savjetovali da repertoar proširim i na opere Richarda Wagnera u kojima ima dosta uloga za mene.
Kako provodite slobodno vrijeme u Gornjem Mihaljevcu, u Sarajevu...?
- Obožavam biti u prirodi i na dobrom zraku. U planinama oko Sarajeva sam svakodnevno, imam vremena i za hobije, a kao društvenom čovjeku s aktivnim znanjem nekoliko jezika, na putovanjima mi se lako uklopiti u svaku sredinu i u sve oblike ljudskih navika i ponašanja. Nastojim se baviti i sportom. U Sarajevu sam do detalja upoznao i druge kulture i običaje, a ljudi su me prihvatili kao svog.
Ne “pije” jaja ni ne pali klimu
Kako čuvate svoj glas?
- Pravilnom pjevačkom tehnikom i savjesnim odnosom prema zdravlju, a time i cjelokupnom pjevačkom aparatu.
Pijete sirova jaja?
- Ne, to nikako (osmijeh).
Palite li klimu u autu za ovih vrućih dana ili je i to zabranjeno opernom pjevaču kojem je glas život i posao?
- Ne palim klimu u autu gotovo nikada. To doista ne činim iz razloga koji spominjete. Klima šteti glasnicama, no brinem i o tehničkim uvjetima automobila, pa povremeno upalim klimu tek toliko da se od nefunkcioniranja ne pokvari.
Kakvu hranu volite?
- Svaku koja mi prija. Volim mediteransku, ali i azijsku. Ne jedem neke vrste mesa, a obožavam kvalitenu, svježu ribu. Inače, kuhanje mi je postalo velik hobi.
Zašto su operni pjevači punački?
- Zato što volimo jesti. Obično ni ptice ne pjevaju kad su gladne.
Što i koga volite slušati?
- Dobro poznajem klasiku i jazz. Posjedujem veliku fonoteku. Volim slušati interpretacije visoke muzikalnosti.
Vino je glazba
Kako provodite ljeto?
- Odmor provodim na lijepom plavom Jadranu, a u kolovozu ću ići na jednu specijalizaciju. Moram se i sam odmoriti jer preda mnom je puno posla i dinamična sezona. Kad sam na moru, volim puno plivati i roniti.
Čuvate li ten od sunca?
- Ničim posebnim se ne mažem. Sunce me brzo “uhvati”, ali nisam u strahu od njega.
Iz briježnog ste Međimurja. Pijete li vino?
- Tko se ozbiljno upusti u promišljanje o vinu, zna da se vino ne pije jer ga se ne može popiti. Zato mu ja volim odrediti okus, aromu, a kad je prilika, i tonalitet. Malo se šalim, ali posjedujem velik repertoar oda i himni o vinu. Jedan detalj u vezi vina. Kad su mi na Baščaršiji pokazivali najstarije tepihe, od kojih je nekima bilo i više od petsto godina, i govorili o povijesti mandala, za oko su mi zapeli motiv slavuja i ruže. Stari arapski pjesnici često su pisali o slavujevoj pjesmi koju pjeva opijen mirisom nektara koji se cijedi iz ruže, a opojniji je od najboljeg vina. Majstori tkanja često su ga i vizualno predočili. Dakle, vino osobno volim – uglazbljeno.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2883