Arhiva 28.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Arturo Liklin ni nakon godinu dana nije isplatio obećanih 100.000 eura

Bili su prvi dani rujna prošle godine kad je u voćnjak Stjepana Tarandeka u Peklenici ušla tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor, želeći simbolično otvoriti berbu jabuka. Bilo je predizborno vrijeme i Braniteljska zadruga Mura iz Murskog Središća bila je domaćin druženju kojem se također odazvao bivši ministar branitelja Tomislav Ivić. Bio je tamo i predsjednik Saveza braniteljskih zadruga Stjepan Jelić te Arturo Lukin iz austrijske tvrtke C. Jell koja se bavi ekološkom proizvodnjom hrane. Upravo je Lukin tada uputio gestu koja je zasjenila dolazak visokih predstavnika u Tarandekov voćnjak jabuka. Uručio je Stjepanu Tarandeku pismo namjere kojim najavljuje novčanu pomoć u iznosu od 100 tisuća eura, u svrhu nabavke zaštitne mreže i uvođenja navodnjavanja. Podsjetimo kako je Lukin tada istaknuo da u Hrvatskoj, s braniteljskim zadrugama, rade velike projekte i žele pomoći BZ-u Mura, preciznije Stjepanu Tarandeku. Rekao je tada: “Živim i radim u Austriji, rodom sam s otoka Silbe i dušom sam vaš. Pomozite si s ovim novcem, želim vam sve najbolje.”
Izazvao je tim riječima i uručenom kuvertom s pismom namjere oduševljenje koje je do danas splasnulo. Tarandek kaže da je ipak uvjeren u Lukinove dobre namjere. Razgovarali smo prošlog tjedna u njegovu voćnjaku u Peklenici, svjedočeći lošem urodu jabuke. Pitali smo o realizaciji najavljene donacije, a prvo što je naglasio naš sugovornik bilo je da za Artura Lukina ima samo lijepe riječi. - Nemojte slučajno napisati nešto loše o Lukinu. Taj je čovjek 2009. godine u ovom voćnjaku plakao kad je vidio što nam je tuča napravila na urodu. To ne možete glumiti.
Odmah je pitao što nam treba, a ja sam rekao da su nam mreže i navodnjavanje nužnost. Donaciju bih potrošio na to i na obnovu mehanizacije, no, još uvijek čekam razvoj događaja - kaže Stjepan Tarandek.
Kriza je
Na naše pitanje o razlozima jednogodišnjeg čekanja na najavljenu donaciju, umirovljeni branitelj-voćar kaže kako je opća kriza smanjila šanse za brzu realizaciju.
- Situacija je loša. Novac bi nam bio osiguran kreditom koji Arturo Lukin trenutno ne može dobiti zbog krize. U stalnom smo kontaktu. Baš smo danas razgovarali i ne sumnjam da će ta pomoć biti realizirana čim bude moguće. Nemojte slučajno nešto loše napisati o Arturu jer za to nema uporišta. On će nama pomoći, mi to znamo - kaže nam Stjepan Tarandek i naglašava drugu vrstu problema.
Stupovi države su stup srama!
Suša je i u njegovom voćnjaku devastirala urod, pa prve klase jabuke praktično nema. Ovih se dana bere industrijska koja odlazi u koprivničku Podravku.
- Na 17 tisuća stabala predviđali smo urod od 200 tona, no, neće je biti ni 10 tona. Nema prvoklasne jabuke, samo industrijska. Što nije uništila tuča, uništila ju je suša i, na svu tu nevolju, mi se i dalje bavimo financijskim problemima. Tvrtka Kiwano iz Zagreba još nam nije platila lanjsku robu, pa ni mi svoje obveze ne podmirujemo. Tako smo se našli na “popularnom” stupu srama, a stupovi države muče nas jer nam ne omogućuju da do vlastitog novca dođemo brzo i efikasno. Meni su drugi dužni 150 tisuća kuna, a ja državi, dakle za porez, HZZO-u i MIO-u 30 tisuća kuna. Novac koji nam se uplati za lanjsku robu odmah u većem dijelu preusmjeravamo za svoje obveze. Mislim da je svakome u ovoj zemlji jasno da brojni ljudi nisu državi dužni zato što ne žele platiti, već stoga što ne mogu jer su i njih drugi zakinuli - priča Stjepan Tarandek.
Dijagnoze kao progon iz voćnjaka
Osim vlasnika, u voćnjaku rade i pomažu njegov sin Marko Tarandek i Draženka Polanec te njezin sin Stjepan.
- Osim PTSP-a i dijabetesa od ranije, sad imam probleme i sa srcem i tlakom. Otišao sam u mirovinu koja iznosi 1.200 kuna, pa me, osim bolesti iz voćnjaka, protjeruje i poražavajuće opće stanje.
Vremenske prilike i neprilike, neplaćanje, dugovi - kako neću imati visok tlak? Ne pijem, ne pušim, ne kartam se, ne jedem, pa mi je 1.200 kuna za pasji život sasvim dovoljno - zaključuje Stjepan Tarandek i pogledom obuhvaća voćnjak u kojem je prizor jednak njegovom raspoloženju - i obratno.
A. Ličanin

Izvor: 2992