Arhiva 31.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

August Košak, naš čitatelj iz Dogerna u Njemačkoj

List Međimurje dobio je zgodan poklon, figuru srednjovjekovnog ratnika koju nam je donio naš čitatelj August Košak, rodom iz Orehovice, ali službeno još uvijek mještanin Dogerna u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg.
August je tamo otišao 1968. godine. Strukom metalac, radio je u koncernu Bayer i postao specijalist za kemijsku metalurgiju, danas nezamjenjivu u proizvodnji niza uređaja suvremene tehnologije. Za svoj, gotovo četiri desetljeća dug, radni vijek u Njemačkoj dobio je i priznanje tamošnjih sindikata koje nam s ponosom pokazuje.
Sada već osam godina u mirovini, August se prepušta sklonosti proučavanja povijesti.
Tako je i došao do figure koju je nama poklonio. Kaže nam:
- Naišao sam na nju na tržnici starina u Freiburgu i odmah mi je zapela za oko jer mi se po amblemima učinilo da bi mogla predstavljati naše Zrinske, Nikolu ili Petra, a po nekim detaljima mi se više čini da ovog drugog.
Nismo mi jedini kojima je August nešto darivao ili namjerava dati. Dodaje:
- Našao sam na toj tržnici u Freiburgu i niz knjiga, neke i vrlo obimne, koje se odnose na razne povijesne i geografske teme.
Te su knjige ostale nakon što je tamo ukinuta univerzitetska knjižnica, a ja sam ugrabio priliku i jedanaest ih kupio. Vjerojatno ću ih ponuditi Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu.(k)

Izvor: 3053