Arhiva 27.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

August Vinković prosvjedovao u zgradi Županije

August Vinković iz Nedelišća proteklog se utorka, baš za vrijeme održavanja kolegija gradonačelnika i načelnika međimurskih gradova i općina, kada po županijskim hodnicima vlada poprilična gužva, ispred županovog ureda odlučio na prosvjed zbog kršenja njegovih prava. Sjeo je na pod ispred županovih vrata i čekao razgovor, međutim, upućen je ne mjerodavnu adresu, Općinu Nedelišće. Vinković već godinama vodi bitku sa sustavom, za sebe tvrdi da je tipičan “mali čovjek” kojeg sustav melje jer mu se slučajno našao na putu. Problem je nastao u vrijeme intenzivne izgradnje komunalne infrastrukture na području Općine Nedelišće, a insfrastruktura (od struje i vode, do kanalizacije) projektirana je tako da dijelom prolazi Vinkovićevim zemljištem. Jedan od šahtova stavljen je na njegov ulaz, povratne vode svako malo mu poplave grunt, a planirano postavljanje još jedne cijevi ponovo će uništiti njegov prilaz.
Tako je to bilo i za vrijeme izgradnje kanalizacije, kada je tek nakon niza intervencija uspio tek djelomično riješiti problem i kada su izvođači radova tek nakon brojnih intervencija zemljište barem donekle vratili u prvobitno stanje. Tada su na teren izašli bivši župan Josip Posavec i tadašnji načelnik Mladen Posavec. Dodatan problem je što zbog položene infrastrukture ne smije izgraditi niti ogradu, pa je dio već nabavljenih stupova Vinković prodao. Na pitanje zašto se odlučio na ovakav vid prosvjeda, Vinković odgovara da mu je dosta beskorisnog obijanja vrata od institucije do institucije, a nitko mu ne želi pomoći.
- Uzeli su mi ranije oko 300 kvadrata zemljišta, a sada iz Međimurskih voda žele da im potpišem za još zemljišta kojim će prolaziti cijev iz smjera Pušćina. Prijete mi da imaju ovlasti i da im moram potpisati. Neću to učiniti, neću im potpisati. Probao sam na ovaj način ukazati na problem, međutim, u Županiji su mi rekli kako to nije u njihovoj nadležnosti, već da se moram obratiti Općini. U Općini sam bio 12 puta ove godine i svaki put mi govore kako rješavaju problem, ali ništa od toga.
Izmještanje instalacija kao rješenje
Darko Dania, načelnik Općine Nedelišće, zna za problem i tvrdi da rade sve kako bi ga riješili.
- Međutim, upozorava načelnik, ja sam taj problem naslijedio, to traje već 25 godina. Znam da preko zemljišta gospodina Vinkovića idu i strujovod i voda i odvodnja, međutim, ja u tome nisam sudjelovao.
Pokušavamo riješiti problem, razgovarao sam s Međimurskim vodama. Oni su spremni sve instalacije izmjestiti ispod pješačko-biciklističke staze, kako bi vlasnik mogao izgraditi ogradu. Nabavljen je i nepovratni ventil, kako povratne vode ne bi poplavljivale, međutim, gospodin Vinković sada ne dopušta radove. Ja ne mogu ispravljati ono što je bilo, mogu jedino ustrajati na tome da se čovjeku nakako izađe u susret, rekao nam je načelnik Dania.
V.Trstenjak

Izvor: 3061