Arhiva 07.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

AUTOBUSNI PRIJEVOZ: Presečki samo korak do posla

Povjerenstvo za provođenje postupka javnog poziva za obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika za linije s područja Međimurske županije za koje su dozvole prestale važiti prije isteka roka važenja u srijedu je održalo sastanak na kojem se odlučivalo o pristiglim prigovorima na odluku o odabiru najpovoljnije ponude. Kao što smo već pisali, najpovoljniju, gotovo “revolucionarnu ponudu” ponudu dala je krapinska Presečki grupa, s cijenama vozne karte od 1 kune za udaljenosti do 15 km, 3 kune do 30 kilometara i 5 kuna do pedeset kilometara. Presečki je također ponudio zapošljavanje 50 radnika propalog AP Toursa te prosječnu starost voznog parka od 4 godine. Pristiglo je 5 prigovora, a žalili su se Autoprijevozništvo TIM-TURS vlasnika Marijana Bauera, Rudi-Express d.o.o., Zajednica ponuditelja Rob Toni d.o.o. kao nositelj, Autobusni prijevoznik „Turist“ Željka Jakopića i Jambrošić tours Borisa Jambrošića.
Nesložni članovi Povjerenstva
Kako saznajemo, budući da je sjednica Povjerenstva bila zatvorena za javnost, prigovori su se odnosili na ništavnost i nezakonitost izjave o preuzimanju bivših djelatnika AP Toursa, na diskriminirajuće i neuobičajeno niske cijene, da je postupak otvaranja ponuda proveden na netransparentan način, da ponuditelj nije imao numerirane stranice, da je Povjerenstvo od ponuditelja tražilo samo izjavu o posjedovanju vozila... Svih pet prijevoznika tražilo je poništenje odluke da se linijski prijevoz povjeri Presečkom, a zanimljivo je da Povjerenstvo nije bilo jednoglasno i da se, kako saznajemo, članovi Povjerenstva nisu mogli usuglasiti oko donošenja jedinstvenog stava. Franjo Veble, član Povjerenstva, glasao je protiv poništenja odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuđača jer je, tvrdio je, apsurdno ići u poništenje odluke i ponovno raspisivanje javnog poziva. Pročelnica Upravnog odjela za gospsodarstvo Vesna Haluga boji se mogućih tužbi i zahtjeva za naknadu štete prijevoznika koji nisu prošli.
Županijski pravnik Vjeran Vrbanec iznio je stav da su svi prigovori neosnovani (netransparentno vođenje, dampinške cijene itd…), uz ogradu da bi se spornim mogla pokazati jedino izjava o obvezi preuzimanja bivših djelatnika AP „Toursa“ d.o.o. u stečaju. U slučaju poništenja javnog poziva, postoji mogućnost tužbe Presečki grupe. Zapravo mogu tužiti svi, i Presečki, ali i nezadovoljni prijevoznici, a budući da se nikako nisu mogli dogovoriti što im je činiti, na sastanku se čak spominjala i mogućnost raspuštanja Povjerenstva, a predsjednik Matija Posavec jasno je izrazio sumnju da će Presečki poštivati uvjete koje je naveo u svojoj ponudi, odnosno, nisu mu bili jasni zaštitni mehanizmi i kontrola ispunjavanja uvjeta. Na kraju su s tri glasa “za” (Franjo Veble, Vjeran Vrbanec i Ljerka Cividini) i dva “protiv” (Matija Posavec i Vesna Haluga) odbačeni prigovori prijevoznika i prihvaćena odluka o odabiru najpovoljnije ponude. Tako je Presečki samo korak do ulaska u posao, međutim, prije sklapanja ugovora, Presečki će se morati obvezati na potpisivanje izjave (“pod materijalnom i krivičnom odgovornošću”) da će se držati parametara koje je sam ponudio. Do tog trenutka, linijski prijevoz obavljat će se kao i do sada.
V.Trstenjak

Izvor: 2893