Arhiva 29.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Autoshop ekspresno u stečaj

Drugog kolovoza ove godine Franjo Veble, opunomoćenik zaposlenih u Autoshopu d.o.o. Čakovec, predao je Trgovačkom sudu u Varaždinu zahtjev za pokretanje stečaja, a već 7. studenoga Trgovački sud donio je odluku o pokretanju stečaja. Opunomoćenik petero zaposlenih zahtjev za pokretanje stečaja objasnio je činjenicom da je, nakon što je Autoshop izgubio koncesiju s jednim franscuskim proizvođačem automobila, došlo do problema s isplatom plaća. Radnicima je poslodavac isplaćivao minimalne plaće, bez isplatnih lista, koje pojedini radnici nisu dobili gotovo godinu dana, a poslodavac je plaće navodno isplaćivao sa svog privatnog računa. Svi zaposleni dali su izvanredni otkaz ugovora o radu, kako bi izbjegli odrađivanje otkaznog roka i ostvarili prava u Zavodu za zapošljavanje.
Neuobičajeno brzo za naše prilike, već trećeg studenoga na Trgovačkom je sudu sazvano prvo ročište, a predmet je pripao sutkinji Jasni Lekić. Pokazalo se da je račun tvrtke do tada bio u neprekidnoj blokadi od 197 dana, što znači da je poslodavac sam morao podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja, a razlika u obračunu plaća iznosila je 283 tisuće kuna. Nakon samo četiri dana, sazvano je i drugo ročište na kojem se poslodavac protivio otvaranju stečaja tvrdeći da je dugovanje prema radnicima premalo da bi tvrtka zbog toga morala u stečaj, “zaboravivši” pritom dug s osnova poreza i doprinosa te mnoštvo razlučnih vjerovnika. Poslodavcu je čak bila ponuđena i mogućnost obročne isplate duga prema radnicima, na što ovaj nije reagirao. Svu pokretnu i nepokretnu imovinu popisala je Porezna uprava, a na zadnjem ročištu bivšim zaposlenima poslodavac je ponudio neka svoja potraživanja namire pomoću rezervnih dijelova!
Kako bilo, Trgovački sud otvorio je stečajni postupak sa 7. studenoga. Za stečajnu upraviteljicu imenovana je Varaždinka Lidija Belamarić koja je već vodi stečaj MTČ-a d.d, ali je veliko pitanje hoće li se radnici stečajem uspjeti namiriti. Veble razmišlja da se u dogovoru s radnicima ide na utuženje bivšeg poslodavca i da mu se “sjedne” na privatnu imovinu.
- U Autoshopu je bilo zaposleno 12 ljudi, od kojih je većina našla posao kod drugog dilera automobila. Bivši je poslodavac već otvorio drugu tvrtku, na istoj adresi, u prostorima Autoshopa, uz tvrdnje poslodavca da nova tvrtka Autoshopu plaća najamninu za korištenje prostora i strojeva. Sumnjam da je to zaista tako, ali to će utvrditi stečajna upraviteljica. Zanimljivo je također da je novu tvrtku poslodavac osnovao u travnju, četiri mjeseca prije izmjena Zakona o sudskom registru kojima se poslodavcima koji imaju bilo kakva dugovanja prema radnicima onemogućava osnivanje nove tvrtke, rekao je Franjo Veble.
V.Trstenjak

Izvor: 2953