Arhiva 01.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Azbest sa školskih krovova i dalje prijeti

Salonitne ploče, relativno jeftin i trajan pokrov, desetljećima su se koristile za pokrivanje brojnih objekata javne namjene, ali i u privatnoj izgradnji.
U Međimurju nema popisa objekata pokrivenih ili građenih salonitnim pločama, ali da ih ima značajan broj, to je sigurno, posebno na stambenim i starijim industrijskim objektima. Problem s takvim pokrovom je što salonitne ploče u sebi sadržavaju azbest čija su vlakna izuzetno opasna po zdravlje, a sve donedavno salontnim pločama bilo je pokriveno niz školskih i sportskih objekata širom Međimurja.
Prije otprilike dvije godine pisali smo da su salonitnim pločama bile pokrivene PŠ Hlapičina, PŠ Peklenica, PŠ Dekanovec, PŠ Novakovec, dio objekta OŠ Podturen, dio OŠ Dr. Vinko Žganec Vratišinec, sportska dvorana OŠ Hodošan, unutarnji dio sportske dvorane OŠ Donja Dubrava... Tada smo iz Županije, koja je osnivač škola, dobili čvrsto obećanje da će svi ti objekti biti sanirani u najkraćem mogućem roku, što je većim dijelom i bilo učinjeno, međutim, zbog nedostatka novca nekoliko objekata još nije sanirano. Naime, predviđena sredstva za sanaciju pokazala su se nedovoljnima jer se prilikom sanacije pojedinih objekata, primjerice dvorane u Hodošanu, pokazalo da planirani zahvati nisu dovoljni, pa je potrošeno znatno više novca od planiranog. Pod opasnim su pokrovom tako ostale još PŠ Dekanovec, PŠ Novakovec i unutarnji dio sportske dvorane u Donjoj Dubravi.
Sonja Tošić Grlač, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije, proteklog nam je tjedna potvrdila da su sva tri objekta u ovogodišnjem prioritetu i da će se svakako posao odraditi za ljetnih praznika.
- Zbog nedostatka novca, nismo mogli odraditi planirano, ali to nam je jedan od prioriteta upravo zbog zdravlja učenika.
Nadam se da ćemo tijekom ove godine maknuti opasan azbest s preostalih objekata. Kod područnih škola Dekanovec i Novakovec ne bi trebalo biti problema - maknut će se krovište, možda urediti i fasada, a u Donjoj Dubravi tek moramo vidjeti što nas čeka, ovisno o tome kakvo je tehničko rješenje krovišta.
Nakon ova tri objekta, više nećemo imati niti jedan koji bi bio pokriven opasnim azbestom, potvrdila je pročelnica Tošić Grlač.
V.Trstenjak

Kako postupati sa salonitnim pločama?
Jako oprezno. Salonitne ploče ne smiju se razbijati, lomiti, rezati, bacati s visine. Kod demontaže ploča, ako to ne radi ovlaštena tvrtka, treba koristiti maksimalnu zaštitu, uz stalno polijevanje vodom, kako bi se spriječilo lebdenje azbestniih vlakana u zraku. Skinute ploče treba složiti i pričekati odvoz ovlaštene tvrtke za odvoz i zbrinjavanje. (vt)

Besplatno za građane
U Hrvatskoj je uspostavljena mreža za prikupljanje i zbrinjavanje proizvoda koji sadrže azbest, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao je ugovore s ovlaštenim skupljačima koji uslugu prikupljanja za građane vrše beplatno. Skupljači u roku od tri dana od poziva građana moraju azbest odvesti na posebno izgrađene kasete na koje se otpad koji sadržava azbest smije odlagati, pa je jednu takvu na odlagalištu otpada u Totovcu, koju je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nedavno preuzeo i ČAKOM. ČAKOM je također dobio ovlaštenje za prikupljanje, ali se azbestni otpad još ne prikuplja zbog određene administrativne procedure. U Gradskom komunalnom poduzeću tvrde da će se i to vrlo brzo riješiti. Adrese i telefonski brojevi ovlaštenih skupljača nalaze se na stranicama Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša, a nama najbliži sakupljač je tvrtka Univerzal. (vt)

Opasnost od azbestoze
Premda dio struke smatra da su salonitne ploče gotovo bezopasne jer je azbest u njima povezan s cementom i kao takav neaktivan, to je točno tako dugo dok se ploče fizički ne oštete. Naime, azbest je, sam po sebi, neutralan, otporan na kemikalije, ali su prava opasnost azbestna vlakna koja su i tisuću puta tanja od ljudske kose i ako se udahnu, mogu stvoriti brojne probleme, kao i u javnosti najpoznatiju, neizlječivu azbestozu. Udisanjem azbestnih vlakana nastaje opasnost - prije svega za pluća, prsište i abdomen. Azbestna vlakna nakon udisanja se zabijaju u plućno tkivo u kojem uzrokuju ožiljke, što dovodi do otežanog disanja i infekcija okolnog tkiva te do fatalnog ishoda. Dovoljno je tek nekoliko vlakana u plućima da izazovu azbestozu. Salonitne ploče kojima su pokriveni školski objekti u Međimurju već su prilično dotrajale i veliko je pitanje je li azbest u njima zaista “fiksiran”. (vt)

Izvor: 2962