Arhiva 24.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

BABLJE LJETO - I dalje toplo

Protekli tjedan pokazao nam je što znači bablje ljeto. Prvi dio tjedna još je bio malo promjenjiviji, uz mjestimičnu kišu. Naime, palo je između 10 i 15 mm kiše. Nakon toga, nastupili su sunčani i topli jesenski dani. Takav period toplog i sunčanog vremena u listopadu nazivamo babljim ljetom. Ima nekoliko objašnjenja odakle taj naziv. Ipak se kao najčešće objašnjenje uzima češki izraz „babi leti“ koji u tom jeziku označava niti paučine koje lebde zrakom u lijepim jesenskim danima. Čehe je ta paučina podsjećala na sijedu kosu njihovih baka, pa su takav period nazvali babljim ljetom. Ponekad se ono naziva i prema blagdanima – po sv. Mihaelu miholjsko ljeto i po sv. Martinu martinjsko ljeto. Lingvisti još nisu potpuno usuglašeni oko pojma “bablje ljeto”. Najčešće objašnjenje govori da riječ baba predstavlja vješticu. Vještica, kao simbol lošeg, izopačenog, upućuje da je i vrijeme nesvakidašnje – naopako! Pojam “bablje ljeto” javlja se u većem dijelu Europe i u nekim drugim dijelovima svijeta. Po jednoj od teorija, ime ove pojave izvedeno je od naziva za niti paučine kojom mladi pauci iz porodice Linyphiidae u jesen jedre kroz zrak. U većini slavenskih jezika to su “bapske vlasi” (od baba = stara žena, vještica). U narodnom vjerovanju, to je razdoblje u kojem su se novačile vještice, a paučina koja lebdi predstavlja njihovu kosu. Ta paučina smatrala se i predivom vilenjaka, patuljaka, norni ili djevice Marije. Vjerovalo se da će uskoro biti vjenčanje ako se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke.

Ponedjeljak će biti malo promjenjiviji, ali i dalje dosta toplo. Tijekom dana možda padne i malo kiše, za što je vjerojatnost veća u gorskim i zapadnim krajevima. Ako i bude, bit će to malo tople kišice ili pokoji pljusak jer bi temperatura zraka u ponedjeljak mogla još malo porasti. Općenito će dan biti u južini i sunčanim razdobljima, pa kratkotrajna kiša neće obilježiti baš cijeli dan. Jugozapadni vjetar možda će malo zasmetati meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Jutarnja temperatura od 12 do 15, a dnevna oko 20 Celzijevih stupnjeva.
Bablje ljeto i južinu možemo očekivati i tijekom utorka i srijede, a vjerojatno i u nastavku tjedna. Dosta sunca, ponegdje uz umjerenu naoblaku, i dosta toplo. Mogućnost za jutarnju maglu neće postojati jer će puhati povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura zraka mogla bi porasti i blizu 25 Celzijevih stupnjeva, u istočnoj Slavoniji možda i preko! Ponovo bi nešto malo kiše moglo pasti tijekom četvrtka. Bit će oblačnije, a kiše ne bi trebalo biti puno. Očekuju se i kraća sunčana razdoblja. Bit će toplo, ali zbog moguće kiše i više oblaka, ipak bi se temperatura zraka u popodnevnim satima malo spustila, no, ostaje toplije od prosjeka za drugi dio listopada, vjerojatno oko 20 Celzijevih stupnjeva.
U petak i subotu ponovo više sunca i ugodne topline. Možda će nam jutra biti malo svježija zbog vedrijih noći, a postoji i mogućnost za maglu koja ponegdje može i dulje potrajati. Ipak bi danju bilo sunca, a temperatura zraka ugodna. Naravno, najviša dnevna temperatura dosta će ovisiti o trajanju magle, pa u mjestima u kojima se magla dulje zadrži možemo očekivati i malo nižu dnevnu temperaturu. Načelno, i dalje ostaje južno i toplo vrijeme.
Slično suho i toplo ostaje i tijekom nedjelje. Malo nestabilnije ponovo bi moglo biti u ponedjeljak, uz moguće malo kiše, ali i dalje visoku temperaturu zraka.
Za precizniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060/555-555. Cijena 3,49 kn/min. s fiksnih te 4,78 kn/min. s mobilnih mreža. Davatelj usluge HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234. (prognoza izrađena 21. listopada)

Izvor: 3052