Arhiva 14.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Bahata premijerka Kosor ponovo ponizila županijsku vlast!

Braniteljska zadruga Mura iz Murskog Središća i njezin član Stjepan Tarandek minulog su utorka bili domaćini simboličnog događaja koji je obilježio početak berbe jabuka. Visoka uzvanica u Tarandekovu pekleničkom jabučanjaku bila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je u Međimurje došla u pratnji ministra branitelja Tomislava Ivića i suradnika.
- Berba može početi jer je urod i više nego odičan. Bio bi bolji da imamo mreže i navodnjavanje, ali zadovoljni smo. Teško je opremiti voćnjak mrežama jer banke nam ne daju kredite. Obećali su nam kredite putem Fonda za zaštitu okoliša, ali smo izvisili. Navodno nam je nedostajala neka dokumentacija, ali u odbijenici nisu napisali koja. To je ostalo nejasno - već je uvodno rekao Stjepan Tarandek dodajući da zadruga Mura ima 17 tisuća posađenih sadnica i godišnje ubere oko 100 tona jabuke.
Sve to pratili su i predsjednik Saveza braniteljskih zadruga Stjepan Jelić i Artur Lukin iz austrijske tvrtke C.Jell koja se bavi ekološkom proizvodnjom hrane. Upravo je Lukin u istoj zgodi, prije nego je premijerka uspjela izgovoriti bilo što, iskoristio priliku da Stjepanu Tarandeku uruči donaciju od 100 tisuća eura.
- Radimo velike projekte s braniteljskim zadrugama u Hrvatskoj i želimo vam pomoći. Evo vam 100 tisuća eura da si postavite mreže i uvedete navodnjavanje u voćnjak. Ja živim i radim u Austriji, rodom sam s otoka Silbe i dušom sam vaš. Pomozite si s ovim novcem, želim vam sve najbolje - bio je koncizan Artur Lukin izazvavši istinsko oduševljenje među svima prisutnima.
- Donaciju ću potrošiti na obnovu mehanizacije, postavljanje mreža i navodnjavanje. Za koju godinu mogao bi se pojaviti još neki voćnjak, a već iduće godine moj voćnjak star sedam godina neće izgledati kao sada - odgovorio je S. Tarandek.
Berba je
Netom prije nego je ušla u voćnjak ubrati prve jabuke, predsjednica Vlade vratila se u 2004. godinu, kada je kao ministrica branitelja bila jedna od začetnica ideje osnivanja braniteljskih zadruga.
- Od pokretanja projekta do danas osnovano je oko 500 braniteljskih zadruga s tisućama zaposlenih branite-lja i članova njihovih obitelji. Ovime jačamo dostojanstvo hrvatskih branitelja jer iznimno je važno da pružamo uvjete kako bi oni mogli raditi i time se realizirati te zaliječiti ratne rane koje kod mnogih nisu do kraja zatvorene. Ovo je projekat na koji sam osobito ponosna - rekla je premijerka Kosor zahvaljujući također na donaciji Artura Lukina.
U način branja jabuke potom ju je uputio Marko Tarandek, ističući da je otkup uroda osiguran u koprivničkoj Podravci. Kratka ceremonija branja jabuka zaključena je kavom u motelu Ilonka u Murskom Srediću i izjavama za novinare.
A. Ličanin

ŽUPAN PERHOČ: Nismo ni bili pozvani

Premijerka Jadranka Kosor (HDZ) ponovo je ordinirala po Međimurskoj županiji, a da o tome nije obavijestila županijsku vlast. Ni župan Ivica Perhoč, ni zamjenik župana Matija Posavec, ni predsjednik Županijske skupštine Petar Novački nisu obaviješteni o njenom dolasku. Takvu praksu premijerka ima stalno jer je ovdašnja vlast oporbena i ona je u širokom luku zaobilazi. Običaj je da premijera, ako dolazi u neku županiju, pozdravi župan. Ovdje to nije slučaj, pa se ima osjećaj da je Kosorica došla u privatni obilazak voćnjaka, kao svojedobno svoje ovdašnje krojačice. No, zašto je onda koristila državni aparat?
Pitali smo župana Ivicu Perhoča zašto on i njegovi suradnici premijerku nisu dočekali u Peklenici prošlog utorka?
- Mi o posjetu predsjednice Vlade nismo ni bili obaviješteni. Ona je očito došla u privatni posjet - bio je kratak župan Ivica Perhoč.
Sve u svemu, Jadranka Kosor ponovo je ponizila našu županijsku vlast, što će osjetljivi međimurski birači znati honorirati na predstojećim parlamentarnim izborima!

631 milijun eura za projekte u braniteljskim zadrugama

Predsjednik Saveza braniteljskih zadruga Stjepan Jelić i direktor tvrtke C.Jell Artur Lukin u Peklenici su nenametljivo i samozatajno pratili raskoš premijerkine berbe jabuka. Za list MEĐIMURJE potvrdili su da će suradnja ovih dviju adresa u vremenu pred nama biti još čvršća i profitabilna.
Sve hvale koje je na svoj račun izrekla premijerka Jadranka Kosor, kao jedna od pokretačica osnivanja braniteljskih zadruga 2006. godine, ostale su u drugom planu nakon što nam je Stjepan Jelić potvrdio da punih deset godina nitko nije prepoznao njihove konkretne ekološko-energetske i poljoprivredne projekte.
- Na žalost, u ovoj zemlji punih deset godina nitko nije imao sluha za ekološke, energetske i poljoprivredne projekte u koje sada želi ulagati tvrtka C.Jell. Tvrtka Artura Lukina investirat će 631 milijun eura u navedene projekte u cijeloj Hrvatskoj, a u njima će posao biti garantiran za minimalno 50 braniteljskih zadruga, dakle za oko 400 branitelja i njihovih obitelji. Određene zadruge imat će i obvezu biti nositelji nekih projekata u proizvodnji. Zahvalni smo Arturu Lukinu na konkretnoj pomoći - istaknuo je za list MEĐIMURJE Stjepan Jelić. (al)

Izvor: 2942