Arhiva 16.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Barat: Datum i problem koji je obavijen u crno

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova organizator je i domaćin tribine koja će povodom 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, biti održana idućeg utorka, 21. rujna. Bit će to prilika da se donatorima Doma za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća uputi zahvala i predstavi projekt udruge Zora i Međimurske županije koji se odnosi na pomoć ženama žrtvama obiteljskog nasilja - financiran iz IPA programa Europske unije.
- Na tribini će biti izvedena i monodrana Žena u crnom Gordane Slivke, inače nastala po zamisli glumca Stojana Matavulja. Predstavu je režirao Damir Mađarić, a “istinitu priču o ženi bez kočnica i dlake na jeziku” izvodi sama autorica.
Nagovijestila bih tek da je monodrama obavijena u crno, baš kao što je u crno obavijen razlog zbog kojeg se 22. rujna obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama - najavljuje predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova MŽ Roberta Barat.
Podsjetimo, 22. rujna 1999. godine bivši policajac Mato Oraškić ubio je sutkinju, suprugu s kojom je vodio brakorazvodnu parnicu i njezinu odvjetnicu. Oraškić je osuđen na 40 godina zatvora, što je do tog vremena bila najdugotrajnija izrečena kazna u Hrvatskoj. Od tog se dana obilježava 22. rujna, s ciljem da se o žrtvama progovara, a društvo osvještava o postojanju nasilja nad ženama.
U građansku svijest svakako valja ugrađivati i vrijednost koja nedvosmisleno upućuje na to da je (svako) nasilje vrijedno osude i prozivke, a da žrtve nasilja trebaju pomoć društva u cjelini.
Tribina će biti održana u zgradi Scheier u Čakovcu od 10 sati.

Izvor: 2890