Arhiva 22.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Belički krumpiraši uspješni u dobivanju potpora iz EU

Spremišta za mehanizaciju nekoliko najvećih beličkih proizvođača krumpira odnedavno su bogatija za vrijedne suvremene strojeve za berbu i skladištenje krumpira. Uz pomoć sredstava iz IPARD programa, ishodili su povoljne kredite i dobili potpore u visini vrijednosti pola investicije. Kredite za preostali dio otplaćuju na šest ili deset godina, s kamatom od 2 posto i mogućnošću odgode početka otplate od godine ili dvije. Njih pet tako je za nabavu opreme dobilo 1,800.000 kuna bespovratnih sredstava. Svi su nabavili kombajne za vađanje krumpira te strojeve koji se koriste pri skladištenju proizvoda, a neki od njih i prikolice, usipne koševe, transportne trake, box palete, viličar okretač box paleta itd.
Među dobitnicima potpora su Damir Mesarić, Anđelko Kozjak, Milan Šafarić, Dejan Obadić, Dragutin Kovačić. Mesarić je za investiciju vrijednu 983.821,97 kuna dobio potporu u visini 491.910,99 kuna, Kozjak je za opremu vrijednu 752.105,97 kuna dobio potporu od 376.052,99 kuna, a Šafarić za kombajn u vrijednosti 597.254,41 kune potporu od 298.627,21 kune. Obadić je uz pomoć programa kupio kombajn i prikolicu vrijedne 670.973,09 kuna uz potporu od 369.035,20 kuna. Za investiciju od 802.230,93 kune potpora Kovačiću iznosi 401.115,47 kuna. Osim njih, potporu u visini oko 600.000 kuna ostvario je i Franjo Dodlek, a i tvrtka Agrofructus dobila je 350.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za pakirnicu za krumpir. Neki od spomenutih proizvođača krumpira već su ranije ostvarili popore za druge projekte vezane uz unapređenje i osuvremnjavanje proizvodnje i skladištenja krumpira.
Svi spomenuti proizvođači kooperanti su beličke tvrtke Agrofructus uz pomoć koje su uspjeli doći do značajnih ulaganja i bespovratnih sredstava iz EU fondova. U razgovoru vele da su u sve to i išli na poticaj direktora Agrofructusa Mirjana Dodleka koji je rekao da je sve usmjereno k povećanju proizvodnje krumpira i kvalitete proizvoda:
- Iduće smo godine već punopravna članica EU i moramo se u proizvodnji i distribuciji uskladiti s europskim standardima. Sredstva iz europskih fondova koja su nam za to na raspolaganju velika su, samo se treba potruditi, napraviti dobre programe i povući novac. U tome smo našim kooperantima pomogli kolikogod je to bilo u našoj moći.
Damir Mesarić ističe:
- Strojeve smo nabavili zbog smanjenja gubitaka u proizvodnji, a to ujedno znači veću proizvodnju, ali i kvalitetniji proizvod. Zasluge za uspješno realizirane projekte sigurno idu dobro odabranoj konzultantskoj tvrtki koja ih je vodila i koja nas još uvijek prati u narednih pet godina po dobivanju potpora. Kupljenu opremu u tom roku ne smijemo prodati ili koristiti van onog što je navedeno kao svrha ulaganja.
Franjo Dodlek osvrnuo se na probleme vezane uz dio dokumentacije nužne za dobivanje potpora koja se odnosi na vlasništvo:
- Nesređeno gruntovno stanje posjeda velik je problem pri realizaciji programa. Onaj tko traži potpore, mora biti jedini vlasnik zemljišta na koje se odnosi investicija, odnosno poljoprivrednog gospodarstva. Kod nas u Međimurju situacija je i u tome nešto povoljnija u odnosu na ostatak Hrvatske, a i organiziraniji smo u svemu tome.
U prilog takvom očevom mišljenju ide i konstatacija njegovog sina Mirjana Dodleka:
- Sve što je u povlačenju novaca iz EU organizirano, izvedeno je i uspjelo. Ako se u sve ide pojedinačno, teško je sam proći svu potrebnu papirologiju.
Da je bez organiziranog pristupa teško do potpora, veli i Milan Šafarić.
- Kad čovjek vidi kakva je sve dokumentacija potrebna da bi se došlo do tog novca, pomisli da to niti nije u stanju ishoditi. No, uz pomoć tvrtke koja se time bavi, vidjeli smo da jedno dobro organizirano gospodarstvo do svih papira može u deset dana. Kod dobivanja kredita problem su banke. Tamo se obično nešto zakomplicira, pa vas traže dokumente koje ste već dostavili i slično. To se onda zna zavući i na tri ili četiri mjeseca. Procedura je takva da PDV ne ide u investiciju i korisnik ga mora uplatiti u gotovini, prije nego je dobio kredit i potporu. Za mnoge je to nepremostiva prepreka. Nama je i tu u pomoć priskočio Agrofructus.
Anđelko Kozjak ističe potrebu preciznosti kod prikupljanja potrebne dokumentacije.
- Ne samo da je to brdo potrebnih papira, nego i sve mora biti točno u lipu i u centimetar. Imao sam probleme jer je banka krivo na ukupan iznos dodala 0,17 lipa, a kolega zato što je isporučitelj stroja krivo, a radilo se o 5 centimetara, naveo dimenzije stroja. Zato je važno da čitav posao realizacije projekta, što znači i brigu oko sve potrebne dokumentacije, vodi netko stručan, kao što je nama taj posao obavila čakovečka tvrtka Kaja consulting Kristijana Mavreka.
Ružica Topličanec

Novca toliko da ga se ne može iskoristiti
Vlasnik obrta za savjetovanje u vezi poslovanja i upravljanja te pripremu i vođenje EU projekata Kaja consulting Kristijan Mavrek, koji je u svemu pratio realizaciju spomenutih ulaganja, veli da je sredstava dovoljno, samo treba osmisliti projekte. - Da bi se nešto dobilo, treba nešto i uložiti. Tvrtke koje se bave izradom i prikupljanjem potrebne dokumentacije treba platiti, ali bez njihovog rada, teško je doći do svega potrebnog. Zahtjevi EU kod realizacije projekata su vrlo precizni i detaljni, pa i uz najmanji previd dolazi do problema. No, posao oko prikupljanja dokumentacije također ide u pedesetpostotnom iznosu u trošak investicije. Dokaz da je takav pristup opravdan su i značajna sredstva koja su Međimurci uspjeli povući iz fondova EU.

IPARD i Međimurci
Pretpristupnom programu Europske unije za razdoblje od 2007. do 2013. godine (IPARD) cilj je unapređenje poljoprivrednog sektora uz pomoć konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda. Za vrijeme njegovog trajanja, do 31. prosinca 2013. godine, Hrvatskoj je na raspolaganju 35 milijuna eura godišnje. U novom programskom razdoblju od 2014. godine to će biti godišnje 350 milijuna eura. Naša župnija jedna je od najuspješnijih korisnika IPARD sredstava.
U razdoblju od 2006. do 2009. u Međimurju je financirano 10 projekata, od ukupno 36 u Hrvatskoj. Putem njih Međimurcima su dodijeljena 2 milijuna eura potpora. U 2010. i 2011. godini u Međimurju je ugovoreno novih deset projekata za koje će potpora iznositi blizu 3 milijuna eura. Od toga su sredstva za pet projekata u Općini Belica već isplaćena za 2011. godinu, a za još jedan godinu dana ranije.

Izvor: 2965