Arhiva 16.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

BENIN - DVADESETAK HRVATA U AFRICI NA SVEĆENIČKOM REĐENJU

Iako se Župa Prelog ove godine službeno može «pohvaliti» mladomisnikom vlč. Tomislavom Kosom, koji je za svećenika Varaždinske biskupije zaređen početkom lipnja ove godine te je imenovan župnikom u Pribislavcu, preloški župljani nedavno su se radovali još jednoj mladoj misi. Kao što su se lani radovali svećeničkom ređenju i mladoj misi Odilona Singba, tako je ove godine radost bila velika i zbog njegovog kolege Alexandra Saše Adjimona Djivoedoa. Riječ je o dvojici tamnoputih afričkih mladića iz Benina koji su studij teologije na poziv Varaždinske biskupije polazili i završili u Zagrebu. U tome su imali veliku potporu, molitvenu i materijalnu, upravo Župe Prelog i preloških donatora i župljana budući da su u Hrvatsku došli iz Benina gdje je kao misionar 18 godina djelovao vlč. Toni Štefan, rodom iz Preloga, dok je preloški župnik preč. Antun Hoblaj obnašao i dužnost voditelja Papinskih misijskih djela za Varaždinsku biskupiju.
Hrvati na ređenju u Africi
Nakon što je prošle godine u nazočnosti oveće skupine hodočasnika i prijatelja iz Hrvatske za svećenika u Africi zaređen Odilon Singbo, u subotu, 14. kolovoza proslavljeno je svećeničko ređenje njegovog kolege Alexandra Saše Adjimona Djivoedoa, čemu je u Beninu nazočila skupina od 20 Hrvata, među kojima su bili i međimurski svećenici vlč. Ivan Dodlek te vlč. Neven Blažon, kao i novi kapelan u Nedelišću vlč. Josip Đurin.
Ta su dvojica simpatičnih mladića na poziv Varaždinske biskupije i poticaj tadašnjeg misionara Tonija Štefana 2004. godine došli na studij teologije u Zagreb. Nakon što su u Hrvatskoj završili studij te u župama u Varaždinu i Svetom Iliji obavili đakonsku praksu, zahvalni Varaždinskoj biskupiji, svojim odgojiteljima, profesorima i prijateljima te župi Prelog i preloškim donatorima, svoja su svećenička ređenja i mlade mise proslavili u svom rodnom Beninu u zapadnoj Africi, na obali Atlantskog oceana.
Sveti red prezbiterata Alexandre, kojeg je za đakona u Varaždinu zaredio biskup Josip Mrzljak, zajedno s još 14 kolega primio je od svoga biskupa Rene-Marie Ehouzoua u biskupiji Porto-Novo. Idućeg dana, u nedjelju, 15. kolovoza, na svetkovinu Velike Gospe proslavio je mladu misu u svojoj rodnoj Župi Svete Obitelji u Adjarri, predgrađu Porto-Nova, glavnoga grada Benina. Mladu misu slavio je s još trojicom ređenika koji se slobodno mogu nazvati vidljivim plodovima dugogodišnjeg Štefanovog misionarskog rada u toj župi. U slavljima je sudjelovala i veća skupina njegovih kolega, odgojitelja, prijatelja i gostiju iz Hrvatske, ponajviše iz Varaždinske biskupije. Skupinu od 20 Hrvata, koji su tamo boravili od 10. do 22. kolovoza, na svakom je koraku dočekivao pozdrav na gunskom jeziku: MI KWABO YOVỚ! – Dobrodošao, bijeli čovječe! Njima će u sjećanju osobito ostati živahnost i poletnost afričkog liturgijskog slavlja, kao i pristupačnost i jednostavnost afričkih ljudi, posebno biskupa Porto-Nova koji ih je primio u svom domu i iskazao srdačnu gostoljubivost.
Afrika zahvalna
hrvatskim misionarima
O kršćanskoj vjeri i nadi, koje su u Beninu tijekom dugih godina djelovanja širili misionari Toni Štefan i Franjo Ječmenica, svjedočili su im župljani i župnici u Župi Adjarra i u Župi Srca Isusova u Porto-Novu. O njima su čuli samo riječi pohvale i iskrene zahvalnosti zbog svega što su misionari u tim župama učinili. Također su zahvalni Varaždinskoj biskupiji koja je, uz to što je školovala dvojicu njihovih svećenika te dala velik doprinos radu misionara Štefana, također financirala izgradnju pastoralnog centra posvećenog bl. Alojziju Stepincu u Župi Adjarra, za što su vjernici Varaždinske biskupije nekoliko godina izdvajali svoje korizmene darove i novčane priloge.
Upoznajući se s crkvenim i svjetovnim životom Benina, posjetili su gradove Porto-Novo i Cotonou, gdje je sjedište Vlade, hodočastili u Nacionalno marijansko svetište u Dassu i posjetili grad Ouidah koji je značajan, s jedne strane zbog tzv. ‘Vrata bez povratka’ koja su simbol tužne afričke povijesti odvoženja ljudi u roblje, a s druge strane zbog tzv. ‘Vrata nade’ koja su simbol dolaska prvih misionara u Afriku i time kršćanstva.
Hrvatska skupina osobito je zahvalna svim svojim domaćinima, ponajprije Alexandru i njegovoj obitelji te sestrama družbe Marijinih sestara od čudotvorne medaljice kod kojih su boravili u mjestu Malanhoui.
Sestre tamo imaju svoj samostan koji su osnovale i koji vode dvije sestre iz Hrvatske, s. Natalija i s. Doroteja. Također su zahvalni svom «vodiču» Odilonu Singbo koji je tih dana boravio u Beninu, a na službi je u Hrvatskoj. Zahvalni na srdačnim susretima i radosti što ih povezuje kršćanska vjera, svi su međusobno podijelili pozdrave: MI BAJI – hvala, te ODABỚ – doviđenja.
J. Bakoš-Kocijan

Izvor: 2890