Arhiva 12.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Berba pušipela u Svetom Urbanu

Već je poznato kako je, za razliku od prošle, ova vinogradarska godina – izuzetno dobra te međimurski vinari zadovoljno trljaju ruke. Berbe su gotove, a među posljednjima i to uz prisustvo stručnjaka zagrebačkog Agronomskog fakulteta i međimurske Poljoprivredno savjetodavne službe, obavljena je ona županijske robne marke vina, odnosno sorte pušipel. U petak, 9. listopada, u nasadu Vinarije Horvat u Svetom Urbanu. Tamo je naime 2010. godine zasađeno 1314 trsova spomenute sorte te je od prvog nasada i početna 32 klona selektirano 7 najkvalitetnijih.



Podsjetimo, riječ je o projektu vrijednosti gotovo milijun kuna koji zajednički financiraju Agronomski fakultet i Međimurska županija, a čiji je cilj upravo stvaranje i proizvodnja zaštićene robne marke visoke kvalitete, odnosno pušipela kao autohtone međimurske sorte vina.



-Nakon selekcije iz starih nasada, ovaj vinograd služi kao matični za proizvodnju sadnog materijala. U drugoj fazi u sljedećih nekoliko godina izdvojit će još nekoliko i registrirati kao klonovi pušipela s jasnim razlikama, što će vinogradarima omogućiti izbor, odnosno moći će odabrati specifičnosti za proizvodnju kakvu će željeti. Prva uzorkovanja potvrdila su da je godina bila izuzetna dobra, a ujedno smo detektirali velike razlike između klonskih kandidata što će omogućiti kvalitetnu provedbu daljnje selekcije. Naravno, najvažniji parametar je kvaliteta, a s obzirom na to da se radi o sorti osjetljivoj na botritis, odnosno trulež, izdvojili smo otpornije klonove. Važne komponente su i aroma, stabilnost, rodnost – redoviti prinos te odnos kiseline i šećera. Kad je riječ o potonjem, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama ove sezone, on je izuzetno dobar. Šećeri su relativno visoki, no za sortu je svojstveno da unatoč tome zadržava i relativno visok udio kiselina. Vina su zato kasnije skladna, harmonična, bez nedostatka ukupne kiselosti, znači svježa i lagana, kazao nam je Darko Preiner iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta. 

Izvor: 3155