Arhiva 28.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Besplatni udžbenici dobili zeleno svjetlo

Skupština Međimurske županije protekle je srijede donijela jednoglasnu odluku  o sufinanciranju nabave obveznih školskih udžbenika za učenike osnovnih škola s područja Međimurske županije. Tako će svi učenici već prvog dana nastave na školske klupe dobiti potpuno besplatne udžbenike, što će Međimursku županiju, gradove i općine ukupno koštati 6,1 milijun kuna.

 

Donošenju odluke prethodilo je prihvaćanje izmjena i dopuna proračuna, kako bi se u županijskoj kasi predvidjela sredstva za udžbenike, ali i neobično žustra rasprava i oporbe i vladajućih.  Kod izglasavanja rebalansa proračuna oporba je bila suzdržana. Još i prije formalnog početka sjednice, predsjednik Skupštine Mladen Novak imao je potrebu s govornice ispričati se vijećnicima zbog hitnog sazivanja sjednice,  a jasnu poruku poslao je i županu Matiji Posavcu.

 

- Bilo bi mi mnogo draže da je ova iznimno važna tematika o kojoj, pokazalo se u konačnici, mora odluku donijeti i odlučivati o njoj Županijska skupština, bila raspravljena s predstavnicima svih stranaka... S obzirom na vrijeme u kojem živimo, smatram da nema vijećnika koji bi se protivio ovoj vrsti županijske podrške roditeljima i samim školarcima, međutim, kako se radi o odluci čija je težina oko 6 milijuna kuna, smatram da smo mogli biti uključeni u proces osmišljavanja modela od samog njegovog početka, ili nam je barem mogao biti prezentiran prije nego je predstavljen javnosti... Postoje stvari, a ovo je jedna od njih, koje su životni, vitalan interes ovog kraja i ljudi koji u njemu žive i smatram da je ova skupština dovoljno zrela da na takvim pitanjima djeluje nadstranački... Tim sam više uvjeren da se konsenzus oko ovakvih odluka mora temeljiti  na komunikaciji u koju će pravovremeno biti uključeni svi od kojih se očekuje da ih jedinstveno podrže, naglasio je predsjednik Skupštine. I svi ostali vijećnici koji su imali potrebu govoriti, bilo o rebalansu proračuna bilo o odluci o udžbenicima, projekt besplatnih udžbenika pozdravili su, međutim, županu su također zamjerili “soliranje”.

 

Podmazivanje vrata debeloj guski

 

SDP-ovka  Nadica Jelaš rekla je da je ogorčena jer se župan oko odluke nije konzultirao sa SDP-om, a zalagala se za socijalni kriterij kod sufinanciranja, odnosno, kako je rekla,  “zašto bi podmazivali vrat debeloj guski?”, misleći na one kojima kupnja udžbenika ne predstavlja nikakav problem.

 

HDZ-ovca Darka Horvata zabavljala je neusklađenost u stavovima vladajućih te im je poručio da za usklađivanje postoje jutarnje kavice i koordinacije, a osvrnuo se i na županovu rečenicu kako ova odluka i nije trebala biti na skupštini.

 

- Od trenutka u kojem smo izglasali rebalans proračuna izvršna vlast radi po proračunskoj stavci, a da mi o tome nemamo odgovornost i da je sva odgovornost na leđima župana, najveća je neistina izrečena s ove govornice. I prijašnji župan ostavio nam je minus od ne znam koliko milijuna kuna, a pričalo se kako se radi odgovorno... Na kraju, onog župana nema, dug je ostao, a o tom dugu sadašnji župan, tadašnji zamjenik, pretpostavljam sve zna..., zaključio je Horvat.

 

Neupitnu popdršku župan je dobio i od svojih HNS-ovaca, posebno Vladimira Novaka čija se općina (Šenkovec) već ranije odlučila za besplatne udžbenike za sve. HSS-ovac Zvonimir Siladi župana je pohvalio jer je konačno izjednačio prava većinskog naroda i nacionalne manjine koja je i dosad imala besplatne knjige, a laburisti predvođeni potpredsjednicom Skupštine Petrom Kovačić trudili su se podsjetiti da su upravo oni prvi iznijeli ideju o besplatnim udžbenicima...

 

Na kraju je župan Posavec konstatirao da mu iz rasprave više nije jasno tko mu je opozicija, a tko pozicija, a da “su si još uvijek dobri” pokušao ga je uvjeriti SDP-ovac Mladen Horvat.

 

 

- Cijela ova rasprava i ono što smo sada čuli samo me uvjerilo da je način mog funkcioniranja i način kako je od samog početka tekao projekt udžbenika bio ispravan. Ne bih niti milimetra promijenio unatoč  uvodnom izlaganju  predsjednika Skupštine i drugim stvarima. Svi koji su govorili pohvalili su projekt, ali izvršna vlast ove županije mora donositi odluke, i točka... Zamislite da uvažavamo sve te primjedbe, ponovo ih ne bismo mogli puno implementirati u projekt, bio je odlučan Posavec, podsjetivši da župana ne bira Županijska skupština, da ga, istina, mogu smijeniti, ali vrlo teško, jer pada cijela vlast, i da povrijeđene taštine ovdje ne znače ništa jer svoj konačni sud na kraju daju građani...(vt)

 

Potrebnih 6,1 milijuna kuna osigurat će se dijelom od Grada Čakovca i drugih gradova i općina, 50 posto novca koji je iz državnog proračuna za knjige išao direktno na žiroračune korisnika zajamčene minimalne nak-nade i pomoći za uzdržavanje sada će se usmjeriti na račun Županije, u planu je prodaja zemljišta u iznosu od 911 tisuća kuna - što jeukupno oko 3,7 milijuna kuna. Razlika do 6 milijuna su intervencije unutar proračuna. Na plaćama je “uzeto” 100 tisuća kuna, na isplatama po presudama 55 tisuća, 200 tisuća na projektu navodnjavanja u Belici, sufinanciranje i predfinanciranje EU projekata smanjeno je za 476 tisuća kuna, 200 tisuća uzeto je projektu regije digitalnih muzeja, 150 tisuća kuna manje je za ambroziju, za zaštitu okoliša oko 300 tisuća kuna...(vt) 

Izvor: 3095