Arhiva 10.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

"Besplatno" školstvo

Uskoro kreće nabava novih školskih knjiga, a kako dosadašnji udžbenici više ne vrijede, učenici će morati nabaviti nove. Komplet udžbenika i radnih bilježnica za 1. razred osnovne škole stoji 600 kuna, za pete razrede cijena dostiže 1.500 kuna, dok se za učenike srednjih škola cijena penje i do 2.500 kuna. U to nisu uračunati školski pribor, torbe, bilježnice, papuče...

Tema je izuzetno aktualna, pa se o njoj već intenzivno raspravlja po općinama i gradovima, a o mogućem sufinanciranju bilo je riječi i na proteklom kolegiju gradonačelnika i načelnika. Pojedine općine i gradovi (Čakovec, Šenkovec, Prelog...) već su donijeli svoje kriterije, pa je na kolegiju dogovoreno da Županija pripremi jedinstveni prijedlog o načinu sufinancirannja.

Župan Matija Posavec svakako želi da i Županija sudjeluje u sufinanciranju, međutim, proračunski kapacitet je vrlo mali. Potpuno je nerealno očekivati da bi Županija mogla osigurati besplatne udžbenike za sve jer bi samo za osnovne škole trebalo izdvojiti 9,6 milijuna kuna i oko 8,5 milijuna za srednje škole.

Župan je podsjetio da Županija izdvaja oko 2 milijuna kuna za besplatan prijevoz te da će se taj projekt svakako nastaviti. Pozvao je da se oko nabavke udžbenika zauzme jedinstven stav te da se tema ne koristi u dnevnopolitičke svrhe.

- Uz dugovanja koja trenutno postoje, kao i navedeno plaćanje prijevoza, Županija nema previše mjesta za nove velike projekte ovakvog tipa jer će nam biti potrebno gotovo milijun kuna samo iz županijskog proračuna, rekao je župan i obećao da će, dođe li do dogovora, Županija na sebe, uz financijski, prema mogućnostima, preuzeti i organizacijski dio cjelokup-nog projekta.

V.Trstenjak

Izvor: 3089