Arhiva 09.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Betex trgovina pred stečajem

Belička tvrtka Betex, poznata po proizvodnji zaštitne radne odjeće, od početka 90-ih godina prošlog stoljeća krenula je u intenzivno razvijanje i širenje vlastite mreže maloprodajnih prodavaonica mješovitom robom. Prema njihovim internetskim stranicama, Betex trenutno broji 40-ak prodajnih jedinica, različitih kvadratura (od 100 do 5.500 četvornih metara) i sadržaja (kafić, cvjećarnica, pet shop, parfumerija...) rasprostranjenih po cijelom Međimurju. Umjesto planiranog daljnjeg širenja izvan županijskih granica, nakon smrti vlasnika i osnivača Dragutina Trstenjaka, Betex se, što se moglo i očekivati, našao u problemima. Prema informacijama kojima raspolažemo, do ovog trenutka otpušteno je sedamdesetak radnika unutar Betexovog trgovačkog sektora, a proteklog tjedna svoja je vrata zatvorio i trgovački centar u Savskoj Vesi, jedna od najvećih Betexovih prodavaonica.
Protekle srijede Savez samostalnih sindikata inspekciji rada uputio je prijavu protiv tvrtke Betex kojom se traži provođenje inspekcijskog nadzora, uz obrazloženje kako je uprava podijelila poslovno uvjetovane otkaze, međutim, “zaboravila” je radnicima predati izračun, odnosno isplatiti pripadajuće otpremnine. Kako je uprava tvrtke ignorirala pozive iz sindikata, sindikalci su pokušali razgovarati s Betexovim odvjetnicima, a ovi su tražili da se zaposlene umiri pričom o “restrukturiranju” i pozivom na strpljenje, uz obećanje da će im tijekom izvjesnog vremena biti uručeni obračuni. Iz sindikata nisu željeli pristati na maglovita obećanja i tako je zatvoren krug nepovjerenja. Ako inspekcija utvrdi da su radnicima zaista uskraćeni obračuni otpremnina, tvrtka bi mogla platiti kaznu od tridesetak tisuća kuna, a obračune će ionako morati “odraditi”.
Međutim, ono što bi moglo zapečatiti Betexovu sudbinu činjenica je da su zaposleni počeli potpisivati zahtjev u kojem se traži da sindikat pokrene stečaj Betexa. Ako dođe do otvaranja stečaja, iz SSSH-a prijete da će od stečajnog upravitelja odmah zatražiti pobijanje osnivanja nove tvrtke pod imenom “B-etex” koja je, kako tvrde u SSSH-u, osnovana samo zato da bi staroj tvrtki ostali dugovi, a nova bi i dalje funkcionirala.
Osim inspekcije rada, posla bi u ovom slučaju moglo imati i pravosuđe. Plaće zaposlenima dijelom su bile isplaćivane u “kešu”, uz uvjeravanja kako su iz dijela plaće uplaćivani krediti, što, kako tvrde u sindikatu, nije bilo istina, pa će zbog toga protiv uprave vjerovatno biti podignuta i kaznena prijava. (V.Trstenjak)

Restrukturiranje tvrtke
Uprava Betexa na naše upite o trenutačnom stanju u tvrtki obratila nam se pisanim priopćenjem. Direktorica Nada Trstenjak potvrđuje kako djelatnost trgovine nije više Betexov prioritet. U Betexovom priopćenju stoji:
- Posljedice ekonomske krize, kao i sveopća recesija gospodarstva koja vlada u zemljama Europske unije i RH unatrag nekoliko godina, početkom ove godine vrlo nepovoljno se odrazila i na gospodarsku situaciju tvrtke BETEX. U tijeku je restrukturiranje tvrtke koje će trajati do kraja godine, kada se očekuje izlazak iz krize i stabilizacija daljnjeg poslovanja. Osnovni cilj restrukturiranja je očuvanje proizvodnih radnih mjesta i zadržavanje proizvodnje tekstila kao primarne djelatnosti, uz trgovačku djelatnost kao prateću sporednu djelatnost, ističe Uprava Društva - direktorica Nada Trstenjak.

Izvor: 2989