Arhiva 13.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Bez 2. upisnog kruga u Tehničkoj školi

Za čakovečku Gimnaziju više nije vijest da je popunjena u prvom upisnom krugu. No, vijest je da je Tehnička škola Čakovec popunila sva 272 upisna mjesta i da drugog upisnog kruga - koji je s prijavama počeo jučer - neće biti. To vrijedi i za Srednju školu Čakovec te Gospodarsku školu koja je izuzetno puno energije potrošila na propagandu svoje ustanove.
- Optimizam budi činjenica da su djeca odlučila ući u strukovne škole i odabrati zanimanja za koja postoje naznake dobre zapošljivosti. Imamo više strojobravara i bravara, a za CNC operatera smo imali 52 prijave i samo 28 mjesta. Upisali smo 272 učenika, a dobili 274 prijava. Zanimanje je bilo iznad svih naših očekivanja, s tim da nas raduje činjenica da su nam došla djeca s dobrim ocjenama. Svi su donijeli ugovore za naukovanje, što također govori u prilog tome da djeca koja su upisala Tehničku školu znaju što žele - kaže ravnatelj Dražen Blažeka.
Čakovečka Gimnazija upisala je 205 učenika u sedam odjeljenja i time popunila svoj kapacitet. Ekonomska i trgovačka škola Čakovec također je puna. U prvom upisnom krugu ostalo je 19 slobodnih mjesta za ekonomiste, 9 za komercijaliste, 4 za hotelijersko-turističke tehničare i 2 prodavača. Međutim, čini se da drugi upisni krug koji se odvija ovog tjedna neće ponuditi nova iznenađenja. Ravnateljica Dušanka Novak o tome kaže:
- Iz Gimnazije nam se javilo tridesetak učenika koji se nisu uspjeli upisati i s obzirom da imaju visoke bodove, sigurno će naći mjesto u našoj školi.
Prvi upisni krug bio je izuzetan i za Gospodarsku školu Čakovec koja je također puna.
- Primamo 206 djece, a prijava je bilo 230. Imamo 4 slobodna mjesta za poljoprivredne tehničare, 2 za krojače i po 2 za pomoćnog cvjećara i krojača. Morali smo dizati bodovni prag. Frizere smo upisivali s 40 bodova, što je dosad najviši prag - kaže za list Međimurje ravnateljica Sabrina Blajda.
Zbiljski: Bili smo rezerva Gimnaziji, ali ponosni smo
Ravnatelj Srednje škole Čakovec Josip Zbiljski također ima razloga za zadovoljstvo. Upisali su po 28 učenika u četiri odjeljenja, smjera opće i klasične gimnazije, medicinskih sestara i tehničara te fizioterapeuta.
- Imali smo odobrenje za po 24 učenika, ali smo dali prostor za još učenika. Upisali bismo ih i više, ali mi smo i prostornim kapacitetom ograničeni. Na neki smo način bili rezervna škola Gimnaziji i na to smo ponosni.
Nadam se da ćemo ubrzo opravdati povjerenje školaraca i steći imidž dobre škole - kaže Zbiljski i dodaje da je zadnji gimnazijalac upisan s 59 bodova, od praga koji je bio zacrtan na 52.
Javilo se više djece iz Čakovca nego lani, a nešto je srednjoškolaca došlo i izvan Međimurja.
U Srednjoj školi Prelog upisali su 148 djece, a kapacitet im je 170. Imaju još 4 mjesta u gimnaziji, 5 za smjer konobar, 4 u slastičarima, 8 kod pekara i 2 za mesara. Ekonomisti, hotelijeri i kuhari su puni.
- Zadovoljni smo jer smo imali veće zanimanje i znatno bolje upise nego lani. Djeca su se javljala s dobrim ocjenama iz osnovne škole i vjerujemo u kvalitetan rad pred nama - ističe ravnatelj Tomislav Gregur.
Graditeljska škola
neugodno iznenađena
U prvom krugu Graditeljsku školu upisalo je 129 učenika, a za njih ukupno ima 262 mjesta.
Drugi upisni krug koji traje do sutra, 13. srpnja može primiti 20 građevinskih tehničara, 12 arhitektonskih tehničara, 14 montera suhe gradnje, 19 zidara, 13 instalatera grijanja i klimatizacije, 11 stolara, po 6 podopolagača i armirača, 7 keramičara, 5 soboslikara. Ostala su i 2 slobodna mjesta za web dizajnera te jedno za smjer likovne umjetnosti i dizajna.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2933