Arhiva 12.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

BIODINAMIČKA PROIZVODNJA I ROMI: Ne kradi, nego sadi!

U četvrtak, 29. kolovoza Autonomni centar – ACT predstavio je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu zanimljiv projekt koji će provoditi pod nazivom Društveno uključivanje i zapošljavanje Roma kroz biodinamičku poljoprivredu, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavnje i Centrom za socijalnu skrb te udrugom Duga plus iz Čakovca te djelomično financiranje iz IPA fondova Europske unije.
Projekt vrijedan 132.818 eura obuhvatit će skupinu od pedesetak osoba i traje od 1. kolovoza ove do 1. kolovoza 2014. godine. Ciljan je na povećanje zapošljavanja Roma u Međimurju te njihovu bolju društvenu uključenost putem stvaranja poticajnog okruženja za socijalno zapošljavanje i samozapošljavanje te za utemeljenje (samoodržive) socijalne zadruge za ekološku/biodinamičku poljoprivredu.
Budući da Romi još uvijek imaju težak pristup tržištu rada i nepovoljnu poziciju zbog nedostatnog obrazovanja, nedostatka radnog iskustva i (obično) dugotrajne nezaposlenosti, projektom se želi društvo senzibilizirati za probleme Roma.
Za programe potpore koji potiču samoosnaživanje i razvijaju sposobnosti i vještine samozapošljavanja Roma poljoprivreda je u Međimurju pogodna, a edukacijom u toj djelatnosti stvaraju se uvjeti za lakše samozapošljavanje i izravno se može poboljšati stanje, ne samo u Međimurju.
Projekt za koji su Romi pokazali izniman interes (lani su u udruzi Duga plus stečena prva iskustva) predstavio je Teo Petričević, projektni menadžer ACT-a, a pokazana su i dva primjera dobre (postojeće već) prakse s ekosocijalnog poljoprivrednog gospodarstva Korenika iz Šalovci (SLO) te iz urbanih zajedničkih vrtova Čudesni vrtovi udruge Gredica iz Varaždina. (MB)

Izvor: 3046