Arhiva 18.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

BIROKRATSKA SRAMOTA: 14 godina i umirovljenica i nezaposlena!

Čakovčanka Mirjana Preložnjak (61) istodobno je gotovo 14 godina bila penzionerka i nezaposlena osoba. Naravno, to nije znala, a nažalost, cijelo vrijeme ogromni propust nisu shvatili niti u odgovornim institucijama. Vidno potresena, posjetila je naše uredništvo u želji da javnost sazna za njenu priču.
29 i pol godina radila je u varaždinskoj VAMI, da bi 2000. godine bila proglašena tehnološkim viškom i završila na burzi rada. Kad je navršila 55 godina, prvi je put Zavodu za mirovinsko osiguranje podnijela zahtjev za mirovinu. No, pola godine, do punih 30, nedostajalo joj je staža te je bila odbijena. Isto je zatražila i prije dvije godine te se više puta kod nadležnih službi raspitivala o mogućnostima umirovljenja. S obzirom da još od mlađe dobi ima i poteškoća sa zdravljem, pokušala je, dakako legalnim putem, no, bezuspješno, ishoditi i rješenje o invalidskoj mirovini. U vrijeme nezaposlenosti primala je novčanu naknadu za nezaposlene, neko vrijeme radila i na javnim radovima… U trećem mjesecu ove godine brišu je iz evidencije nezaposlenih jer je konačno stekla pravo na starosnu mirovinu.
No, nedavno joj stiže šokirajući poziv iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Mora vratiti 170.000 kuna, koliko je u 14 godina primila kao nezaposlena. Nije joj bilo jasno zbog čega. No, ubrzo na njen račun pristiže 220.000 kuna neisplaćenih mirovina. Ispada da je u mirovini, ne znajući, bila svih spomenutih godina.
- Dobila sam pet nekakvih rješenja s obračunima, no, ništa nije specificirano i vrlo je zamršeno. Kad sam od odgovornih tražila objašnjenje, pitali su me jesam li se došla svađati te dobivala komentare u smislu što se uzbuđujem, da sam ipak u plusu. Točno, ali jednostavno me strah kakve se još pogreške mogu dogoditi, ističe Preložnjak.
HZMO se
ispričava
Očitovanje o slučaju zatražili smo i od dviju institucija. Glasnogovornik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dr. sc. Filip Dujmović navodi kako je gospođi Mirjani Preložnjak Područna služba HZMO-a u Varaždinu 1990. godine priznala pravo na raspoređivanje na odgovarajuće poslove, odnosno radne zadatke s punim radnim vremenom koji odgovaraju njenoj stručnoj spremi, prema odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Navedeno pravo se, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. siječnja 1999. (čl. 174.), po službenoj dužnosti prevodilo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad, što za gđu Preložnjak nije učinjeno. Naime, tadašnji poslodavac gđe Preložnjak nikada nije obavijestio Zavod o njezinom premještanju na drugo radno mjesto, niti je gđa Preložnjak ikada primala novčanu naknadu kao razliku u plaći zbog premještanja na drugo radno mjesto, što je u konačnici dovelo do pogrešnog prikaza u informatičkom sustavu Zavoda. Pogreška je uočena kada je gđa Preložnjak podnijela zahtjev za starosnu mirovinu te je prevođenje izvršeno naknadno i isplaćeni su svi zaostaci. Žao nam je zbog nastale pogreške te se i ovim putem ispričavamo gđi Preložnjak, kaže Dujmović.
Vladimir
Zebec: Naš ured nije
pogriješio
Pročelnik čakovečkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vladimir Zebec u svom priopćenju iznosi kronologiju. Navodi kako je Mirjana Preložnjak bez posla ostala 15. ožujka 2000. godine te se idućeg dana prijavila u evidenciju nezaposlenih osoba i podnijela zahtjev za ostvarenje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti. Dana 17. ožujka 2000. godine izdano joj je rješenje o pravu na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti za razdoblje od 16. ožujka 2000. godine do 28. srpnja 2012. godine, odnosno do ostvarenja uvjeta za starosnu mirovinu, prema tada važećem zakonu o mirovinsko invalidskom osiguranju, i to ukoliko prije isteka roka ne nastupi neki od zakonom utvrđenih razloga za obustavu isplate ili prestanak prava na novčanu naknadu.
Zebec nadalje kaže kako se Mirjana Preložnjak redovito mjesečno javljala Zavodu i odazivala na aktivnosti. U rujnu 2011. godine prihvatila je ponudu za zaposlenje putem javnih radova. U prosincu su oni bili završeni te ponovo počinje primati naknadu za nezaposlene.
Potom su joj izdana dva rješenja o nastavku primanja novčane naknade sve do kraja travnja ove godine, odnosno ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu.
Šestog lipnja Područna služba Zavoda za zapošljavanje zaprimila je rješenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Područne službe Varaždin kojima je Mirjani Preložnjak određena invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad, i to počevši od 16. ožujka 2000. godine.
- Istog dana nazvali smo gospođu Preložnjak i zamolili ju da se javi u Područni ured Čakovec. Imenovana se odazvala i dogovoren je daljnji postupak rješavanja njezinog predmeta u skladu s važećim zakonskim propisima. Razgovor je protekao uz obostrano razumijevanje i spoznaju da je Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, svoj posao odradio korektno i na vrijeme. Kako naš ured nije imao saznanja o njezinoj invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad, za imenovanu nije bilo nikakvih zakonskih prepreka da bude prijavljena u evidenciji HZZ-a. To upravo zato što smo rješenja iz mirovinskog osiguranja zaprimili tek 6. lipnja 2013. Ta rješenja mirovinsko osiguranje izdalo je 22. svibnja, pa 23., 24. i 25. svibnja ove godine, ističe Zebec. (Velimir Kelkedi)

Izvor: 3038