Arhiva 04.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

BIZNIS S POTVRDAMA: Gulikože!

Iako pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla nije propisano Zakonom o radu, poslodavac se ipak kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu obvezuje (u pravilu) na isplatu putnih troškova radnicima. Izuzetak su poslodavci za čiju djelatnost nije donesen kolektivni ugovor (ili nisu potpisnici kolektivnog ugovora) te ako imaju manje od dvadeset zaposlenih, pa nisu obvezni donijeti pravilnik o radu i ako tu obvezu nisu prihvatili ugovorima o radu s radnikom. Tada isplata naknade troškova prijevoza ovisi o dobroj volji poslodavca. Međutim, čak i oni koji nisu potpisnici nekog od kolektivnih ugovora i imaju manje od 20 radnika, a djelatnost im je vezana za djelatnosti za koje je propisana obvezna primjena kolektivnih ugovora (graditeljstvo, ugostiteljstvo, trgovina...) moraju primjenjivati kolektivne ugovore i isplaćivati naknadu troškova prijevoza na posao i s posla radnicima. Toliko o pravilima igre (objavljenima u srpanjskom broju mjesečnika Računovodstvo i porezi u praksi koji izdaje Centar za računovodstvo i financije).
Međutim, da bi radnik ostvario pravo na “putne troškove”, mora poslodavcu predočiti “vjerodostojnu ispravu” o cijeni pojedinačne (dnevne) ili mjesečne karte, koju mu izdaje ovlašten prijevoznik. Na našem je području ovlašten prijevoznik krapinska tvrtka Presečki.
Ali, izdavanje potvrde o cijeni karte košta. Tako potvrda o cijeni mjesečne karte za pravnu osobu kod Presečkog (kada poslodavac traži potvrdu) iznosi okruglih 300 kuna, a kada to traži radnik, onda je to 30 posto od cijene mjesečne karte. Odgovor o načinu formiranja cijene potvrda, utemeljenosti naplate... pokušali smo potražiti u tvrtki Presečki, međutim, nakon dva dana bezuspješnog telefonskog spajanja na liniji tajnica – odgovorna osoba u tvrtki Presečki te elektronskom poštom upućenih pitanja, iz Presečkog su nas (barem do proteklog tjedna) jednostavno ignorirali. Valjda im je takva poslovna praksa...
Zamjenik župana Matija Posavec, kojemu se svojevremeno pripisivao dio “zasluga” za ulazak Presečkog na međimursko tržište i koji je ne tako davno neoprezno obećavao prijevoz za jednu kunu, jedino nam je potvrdio da Županija (koja je Presečkom dala koncesiju za linijski prijevoz) nema nikakve veze niti s naplatom potvrda niti s njihovom cijenom.
- Ako je cijena potvrde doista tako visoka, onda je to bezobrazno i nije fer. Vjerojatno se radi o njihovoj poslovnoj odluci i mi nemamo ništa s tim, ustvrdio je Posavec.
Župan Ivica Perhoč nedavno nam je u neformalnom razgovoru samo potvrdio da i Županija za svoje zaposlenike mora tražiti potvrde.
No, nije samo Presečki taj koji masno naplaćuje potvrde. Isto to radi i AP Varaždin. Da biste tamo dobili potvrdu, potrebno je ispuniti zahtjev s upisanom relacijom za koju potvrdu tražite i oni će vam je izdati u roku od jednog dana i uredno naplatiti u visini od 5 posto cijene mjesečne karte. Ako potvrdu traži poslodavac za svoje radnike, cijena je također 5 posto, ali za svaku kartu...
V.Trstenjak

Izvor: 2936