Arhiva 17.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

BLAMAŽA U ŽUPANIJI: Novi ravnatelj ŽUC-a podnio ostavku!

HSS-ovac Davor Sokač, dipl. ing. sigurnosti iz Preloga, kojeg je Županijska skupština na svojoj 12. sjednici, održanoj krajem listopada, imenovala za novog ravnatelja Županijske uprave za ceste, podnio je 12. studenoga pisanu ostavku na mjesto ravnatelja ŽUC-a. Svoju je ostavku, podnesenu samo petnaest dana od imenovanja, obrazložio “osobnim razlozima”, a već isti dan ujutro župan Ivica Perhoč održao je hitan sastanak sa zamjenicima Matijom Posavcem i Anđelkom Horvatom te predsjednikom Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Zvonimirom Pavčecom. Na sastanku je dogovoreno da se isti dan sazove Upravno vijeće, što je i učinjeno, a iz priopćenja poslanog iz Upravnog odjela za poslove župana piše kako će na upravnom vijeću biti riječi o prihvaćanju ostavke ravnatelja i imenovanju zamjenika ravnatelja.
- UV će donijeti odluku za raspoređivanje na radno mjesto zamjenika ravnatelja ŽUC-a Zorana Šarića, dipl. ing. geodezije iz Vučetinca. On će tu funkciju obnašati do sljedeće sjednice Skupštine Međimurske županije na kojoj bi se trebao imenovati vršitelj dužnosti koji će voditi ŽUC do izbora novog ravnatelja, piše u priopćenju iz Županije.
Iz Županije ovakvu odluku (na stranu to što se priopćenjem prejudicira odluka UV-a koja je održana nekoliko sati kasnije) “pokrivaju” činjenicom da je UV već ranije donio odluku o tome da se za vršitelja dužnosti ravnatelja ŽUC-a Skupštini Međimurske županije (koja jedina može imenovati ravnatelja i vršitelja dužnosti) predloži imenovanje Zorana Šarića. Međutim, na sjednici Upravnog vijeća došlo je do neočekivanog obrata i do izigravanja dogovora s nekoliko sati ranije održanog sastanka. Članovi UV-a iz HDZ-a, HSS-a i HSLS-a bili su protiv da se Zoran Šarić postavi na mjesto zamjenika ravnatelja. Tome se na kraju priklonio i SDP-ovac Zvonimir Pavčec, predsjednik UV-a, pa nije jasno tko će do iduće skupštine voditi ŽUC. Znakovito je da su se zbivanja na sjednici UV-a pokušala, u najmanju ruku, zataškati. Navodno će poslove ravnatelja odrađivati šefica računovodstva koja će za to račune polagati Pavčecu, a on će naloge davati Šariću. Teško da u ovakvom aranžmanu ima bilo kakve zakonske podloge. UV je odluku o Šariću kao v.d.-u donio kako bi se preduhitrio moguć neizbor Davora Sokača na protekloj skupštini, što je sve do same sjednice bilo poprilično izgledno. Izbor Sokača (možda bi bolje bilo reći neizbor Šarića) unio je prilično nervoze u odnose županijskih koalicijskih partnera HNS - SDP – HSS. Čak se, nakon izgovorenih teških riječi, govorilo i o mogućem raspadu vladajuće koalicije. Vijećnici HNS-a na skupštini su bili protiv Sokačevog izbora, a možda bi se nakon ovakvog razvoja događaja trebalo prisjetiti riječi potpredsjednika Skupštine, HNS-ovca Vladimira Peršića koji je upozorio na činjenicu da ŽUC-u po sili zakona slijedi “pretvaranje” u trgovačko društvo te da će se u roku od šest mjeseci svejedno morati pristupiti izboru novog, ovaj put ne ravnatelja, već direktora. Peršić je tada predlagao upravo to što će se sad i dogoditi - da se, umjesto ravnatelja do dovršenja “pretvaranja” ŽUC-a u poduzeće, Šarić imenuje vršiteljem dužnosti, čime bi se zadržao kontinuitet i uštedjeo novac. Nitko ga tada nije slušao jer je u Skupštini stvorena kritična masa protiv Šarića.
Pokušali smo nakon sastanka dobiti komentar župana Ivice Perhoča na zadnja događanja u ŽUC-u, ali nam je iz UO-a za poslove župana poručeno da je županov komentar zapravo poslano priopćenje. Perhoču nakon ovoga sigurno nije lako. Zbog Sokača i Šarića je bio napadan sa svih strana, pa i iz svoje stranke, a kad je mislio da je priču s odabirom ravnatelja, koji raspolaže s blizu 40 milijuna godišnjih prihoda, sretno priveo kraju, na stol je dobio neočekivanu ostavku. Pitanje je zašto je Sokač samo dva tjedna nakon izbora odlučio ne sjesti na mjesto ravnatelja ŽUC-a i hoće li zbog toga biti sankcioniran u HSS-u koji je sav svoj politički potencijal stavio na njegovo imenovanje. Čini se da su kod nesuđenog novog ravnatelja presudili ponuđeni uvjeti u ŽUC-u, ali i nemogućnost da se, “padne” li s mjesta ravnatelja, ponovo vrati na svoje radno mjesto u Elektri. Nitko ne želi potvrditi je li u ta dva tjedna učinjena kakva šteta ŽUC-u i jesu li trpjeli poslovi, međutim, činjenica je da novi ravnatelj nije za to vrijeme želio potpisati niti jedan dokument. Kako bilo, dobili smo neočekivano još jedan “slučaj” i blamažu koja se nije trebala dogoditi.
V. Trstenjak

Zvonimir Pavčec: Nadam se da neće biti štete

Predsjednik Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Zvonimir Pavčec neposredno prije sjednice UV-a bio je siguran da će Šarić obnašati funkciju zamjenika ravnatelja.
- U situaciji u kojoj smo se našli ne ostaje nam drugo nego da na prvu sjednicu Skupštine pošaljemo prijedlog da se za imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja predloži Zoran Šarić jer mi već imamo takvu odluku. Do tog vremena radno mjesto zamjenika ravnatelja obnašat će Zoran Šarić, na što ima pravo temeljem ugovora o radu. Zamjenik ravnatelja ima mogućnost zamijeniti ravnatelja, ali hoće li moći obavljati baš sve poslove ravnatelja, to vam u ovom trenutku ne mogu reći jer još moramo proučiti propise. Nadam se da nećemo morati prolongirati poslove i da ova situacija neće štetiti poslovanju ŽUC-a. Što se tiče novog ravnatelja, njemu nakon isteka mandata nije bilo zagarantirano radno mjesto, ali ponuđen mu je vrlo prihvatljiv ugovor o radu. (vt)

Nisam manje vrijedan od bivših ravnatelja!

Davor Sokač podnio je u pisanom obliku neopozivu ostavku na mjesto ravnatelja Županijske uprave za ceste netom nakon što je, poslije cjelovite natječajne procedure, odlukom Skupštine Međimurske županije imenovan, šturo navodeći u obrazloženju da je to – iz osobnih razloga.
Premda je svakom tko na nekom natječaju s brojnim konkurentima izbije u prvi plan pravi kompliment i zasigurno potvrda osobnih radnih kvaliteta, D. Sokač odlučio se u našoj dnevnopolitičkoj praksi na sasvim neuobičajen potez, a za list MEĐIMURJE pojašnjava:
- S punom odgovornošću i spremnošću na posao ravnatelja ŽUC-a, prijavio sam se na natječaj, ali sam isto tako promišljeno odvagnuo odluku o ostavci. Ono što je javnosti zanimljivo stane u jednu rečenicu. Ugovor o radu nije mi ponuđen u obliku barem toliko vrijednom koliko je bio ugovor kakav su imala dva ranija ravnatelja ŽUC-a. No, ne radi se tu o plaći, nego o izvjesnosti mog radno-pravnog položaja nakon isteka mandata. Po ugovoru koji mi je ponuđen ja ne bih imao tretman kakav su uživali prvi i drugi ravnatelj ŽUC-a, a to, u najamnju ruku, nije fer. Budući da sam kao zaposlenik HEP-a imao određene obveze prema HEP-u koje se u slučaju odlaska iz HEP-a moraju regulirati posebnim sporazumom, bio sam čak spreman prihvatiti eventualne obveze iz tog sporazuma na svoj teret i ići u ŽUC, ali ne pod lošijim uvjetima nego su bili do sada.

(MB)

ZORAN ŠARIĆ OPET NA ČELU ŽUC-a

Zoran Šarić na radnom mjestu zamjenika ravnatelja bio je samo nekoliko sati. Od političkog dogovora ujutro do sjednice UV-a poslijepodne.
- Za vrijeme mog mandata ŽUC je postao jedna od najboljih županijskih uprava u Hrvatskoj i to nije nikakva demagogija. Uspješno je posloženo poslovanje, odrađeno je jako mnogo posla i ŽUC danas može besprijekorno funkcionirati. Razočaran sam načinom na koji se pojedini ljudi ponašaju prema ŽUC-u i ne shvaćaju ozbiljno ovu ustanovu. Imamo najveći proračun, nikada do sada nije iznosio 36 milijuna kuna, koliko bi ostvarenje trebalo biti ove godine. Ostvarili smo plus u poslovanju, na što sam ponosan, i rezultat je moga rada. Bez obzira na moj budući status u ŽUC-u, i dalje ću ulagati maksimalne napore da ova ustanova radi na dobrobit građana Međimurja. To je preozbiljan posao da bi se netko mogao poigravati s ovom ustanovom, pa i u ovom “zrakopraznom prostoru” u kojem smo se sada našli. Posao mora ići dalje jer bi inače mogle nastati velike štete, rekao nam je Šarić ne želeći se upuštati u političke igre oko imenovanja, rekao je Šarić.
(vt)

Izvor: 2899