Arhiva 14.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Boris Kunšten - 40.000 kilometara na biciklu!

Bicikl je u neka stara vremena bio vrlo često prijevozno sredstvo Međimuraca. Uz ostalo, koristio se i za odlazak na posao. Zatim su ga mahom zamijenili automobili. No, što zbog vlastitog odabira, odnosno zdravog načina življenja, ili zbog ekonomskih razloga, neki se s 4 ponovo vraćaju na 2 kotača. Među onima koji biciklom dnevno prevaljuju zavidnu kilometražu je i 55-godišnji Boris Kunšten iz Žiškovca.
- Svako jutro krećem u 4.45, kako bih do 6 sati iz Žiškovca stigao na radno mjesto u Orehovicu. To je nešto više od 22 kilometra u jednome smjeru, dakle - dnevno, ugrubo, skoro pa 50 kilometara. U 14 sati krećem s posla natrag kući. Za povratak mi treba nešto više vremena jer se moram popeti na šenkovečki brijeg, kaže Kunšten koji kao bravar radi u jednoj privatnoj tvrtki u Orehovici. U posljednjih je 5 godina, kako je izračunao, biciklom prošao oko 40.000 kilometara.
- U poduzeću u kojem radim ukinuli su nam putne troškove, a i sam sam imao nekih financijskih poteškoća, pa sam, eto, sjeo na bicikl, priča Kunšten.
No, premda je u skupini onih koji bicikl ne koriste radi puke rekreacije, već iz nužnosti, ističe da se priviknuo.
- Ne smeta me niti kiša, imam kabanicu. I tijekom zime sam na biciklu. Jedino dok zapadne snijeg, skratim rutu. Biciklom dođem do čakovečke obilaznice, pa me onda automobilom pokupi poslovođa, ističe. U šali dodaje da su, ponukani njegovim primjerom, na isti način na posao dolazili i kolege, no, nakon nekog vremena – odustali su.
V.Kelkedi

Izvor: 3055