Arhiva 21.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

BRAČNI PAR MIHOČEK: Zelenu žetvu prijavili USKOK-u!

Bračni par Nadica i Ivan Mihoček iz Čakovca obratili su se listu Međimurje, baš kao što su to učinili i prije nekoliko godina, kako bi pred javnošću potvrdili da su kao štediše Zelene žetve iz Pušćina izigrani. Ovaj put njihovu konsternaciju izazvalo je knjigovodstveno-financijsko vještačenje naloženo od Istražnog odjela Županijskog suda u Varaždinu.
Vještačenje je načinila Vlasta Santo Olđa iz Varaždina i nalazom konstatirala da je Nadici Mihoček vraćeno 585.262 kn depozita i isplaćeno 146.413 kn kamata. Njezinom suprugu, prema istom nalazu, vraćeno je 489.323 kn depozita i isplaćeno 162.351 kn kamata.
- Novac koji smo svojedobno oročili u štedno-kreditnoj zadruzi Zelena žetva zapravo je plod našeg rada u inozemstvu. Do danas smo se, iako je to teško i nama samima priznati, donekle pomirili da svoj novac više nećemo vidjeti. Međutim, ono što vještakinja Santo Olđa konstatira nalazom potpuna je neistina. Nama nikada nije vraćen depozit kako je naznačeno, praktično u visini preko milijun kuna za nas dvoje zajedno - kaže Nadica Mihoček.
Njezin suprug Ivan dodaje da su upitnost vještačenja prijavili i Državnom odvjetništvu koje je, međutim, konstatiralo da u nalazu ništa nije sporno. Državna odvjetnička savjetnica Ivana Krnjak izdala je rješenje u kojem stoji da “sveobuhvatnom analizom dostavljene i naknadno prikupljene odkumentacije nije utvrđeno postojanje dokaza na osnovi kojih bi se moglo zaključiti da u postupanju vještakinje Vlaste Santo Olđe postoje obilježja nekog kaznenog djela za koje se progon vrši po službenoj dužnosti”. Slijedom toga, Državno odvjetništvo nije smatralo nužnim nastaviti daljnje državnoodvjetničke radnje.
- Usprkos takvom mišljenju državnog odvjetnika, mi smo se obratili USKOK-u. To je jedina adresa za koju smatramo da nam je preostala u nastojanju da dođemo do prave istine - ističe Ivan Mihoček. - Obratila sam se Državnom odvjetništvu kako bih i službeno izrazila sumnju u točnost podataka iznesenih u nalazu financijske vještakinje. Osim toga, u Odvjetništvu smo i supruga i ja ustvrdili kako imamo saznanja da dopunu nalaza i mišljenja nije izradila vještakinja Santo Olđa, već Željko Pilipović, branitelj okrivljenog Bratoljuba Horvata - dodaje Nadica Mihoček.
S njima se složio i Stjepan Jakšić iz Štefanca također jedan od štediša Zelene žetve. On također zastupa stav da je obraćanje USKOK-u nužnost, osporavajući ujedno knjigovodostveno-financijski nalaz vještakinje iz Varaždina.
A. Ličanin

Izvor: 2895