Arhiva 27.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Branimir Magdalenić, dobitnik priznanja Općine Nedelišće

Uz Dan Općine Nedelišće, 15. lipnja dodjeljuju se priznanja o kojima je odluku donijelo Vijeće općine Nedelišće u minulom sazivu. Dobitnik priznanja je i Branimir Magdalenić, glazbeni pedagog i dirigent iz Savske Vesi. U obrazloženju njegove kandidature stoji kako je svojim dosadašnjim radom dao doprinos u očuvanju i promociji glazbene baštine Međimurja i hrvatskog glazbenog stvaralaštva, a kandidiran je kao umjetnički voditelj Pjevačkog zbora Josip Vrhovski iz Nedelišća.
Završio je Muzičku akademiju u Zagrebu, a potom i poslijediplomski sveučilišni studij. Dio radnog vijeka proveo je u OŠ Gornji Mihaljevec, potom u Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić u Čakovcu kao pročelnik teorijskog odjela - solfeggia, a danas je redovni profesor na Učiteljskom fakultetu, Odsjek u Čakovcu.
Radeći u Umjetničkoj školi, sa svojim je učenicima postigao vrhunske rezultate na natjecanjima, osvajajući najpoželjnije nagrade, a danas to nastoji manifestirati i u radu s Pjevačkim zborom Josip Vrhovski koji se stalno odmjerava na međunarodnoj razini.
- I s Dječjim zborom Umjetničke škole osvojio sam sve moguće nagrade. Smatram da sam u pedagoškom radu ostvario sve što ambiciozan profesor želi, no, to ne znači da i dalje ne dajem najbolje od sebe svojim učenicima, studentima.
Sa zborom Vrhovski također imamo izvanredne rezultate, višestruki smo osvajači srebrnih i brončanih medalja na međunarodnim natjecanjima. Još nam zlato nedostaje, pa je to i jedan od ciljeva koji želimo ostvariti.
U zboru je lijepo raditi, imamo ekipu koja je talentirana, dobro uhodana u poslovima koji su vezani uz zbor - kaže za list Međimurje Branimir Magdalenić čije se ime usko vezuje i uz nedelišćanski Božićni koncert.
Božićni
koncert
- Za Božićni koncert pripremam se šest mjeseci. Od repertoara do gostiju kojima također sam određujem skladbe koje će pjevati, kako ne bi odskakali od okosnice koncerta. Mislim da je naš koncert u vrijeme Božića brand u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ne samo u Županiji, jer nam stiže publika iz cijele regije i Slovenije.
U organizaciji svatko radi svoj dio posla i tu se na svoje kolege u zboru mogu u potpunosti osloniti - kaže Branimir Magdalenić, dodajući kako su svi gosti pjevači dosad ostali zatečeni veličinom projekta, ljepotom scene i brojnošću publike koju i sami priželjkuju na vlastitim koncertima.
Uz navedeno, B. Magdalenić radi i u Grazu, u tamošnjoj Školi tambure. Svakog četvrtka vježba s 35 članova orkestra koji su u travnju imali svoj prvi koncert.
- Angažirala me Hrvatska katolička misija u Grazu, a najviše me raduje to što djeca sviraju s velikom predanošću. Počeli smo ni iz čega, nisu poznavali note ni instrument, no, izvanredno napreduju. Kad je rezultat rada očigledan, onda vam je to najveća nagrada - kaže profesor Magdalenić čije kćeri Lana (27) i Maja (24) također sviraju klavir i obje rade u varaždinskoj Umjetničkoj školi.
Sa suprugom Milicom dijeli ljubav prema umjetnosti općenito, a u njoj samoj ima izuzetnu podršku.
- Bilo je prilika u mom radu, rijetkih, ali bilo ih je, kad sam htio odustati od nekih projekata jer mi se činilo da ih ne mogu ostvariti s obzirom na okolnosti u kojima sam radio.
Da me Milica nije ohrabrivala da ustrajem, izostali bi i rezultati - zaključuje Branimir Magalenić, sudionik brojnih glazbenih projekata u regiji.
Suradnik je MEF-a, član državnih povjerenstava na glazbenim natjecanjima, stručni predavač Županijskog vijeća učitelja glazbene kulture.
Dobitnik je brojnih nagrada i plaketa za svoj rad - kako sa zborovima, tako i samostalno. Dugom popisu nagrada sada pridružuje i priznanje Općine Nedelišće.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3035