Arhiva 21.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

BRANKO ŠALAMON: Povlačim se

Smatram da ne trebam ja biti uzrok za bilo kakve podjele unutar SDP-a i zato sam odlučio, u razgovoru sa svojim kolegama, da se povučem, da se ne kandidiram na predstojećim lokalnim izborima, rekao je gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon na konferenciji za novinstvo koju je u srijedu, 13. veljače održao u svojstvu potpredsjednika Gradskog odbora svoje stranke.
U emotivno intoniranom izlaganju, teško prikrivajući žal zbog odluke, on je prvo podsjetio na povijest SDP-a u Gradu, iz vremena u kojem je on bio predsjednik Gradskog odbora, a još je trebalo podizati rejting stranke i još je bilo teško, neki put i opasno, biti SDP-ovac, kako je rekao. Istaknuo je da su pod njegovim vodstvom uvedeni demokratski standardi viši od prosjeka, izbori na stranačke dužnosti ili liste tajnim glasanjem, u vrijeme u kojem to još nije bila praksa ni u SDP-u ni u drugim strankama. Kad je izabran za gradonačelnika, napustio je položaj predsjednika Gradskog odbora, smatrajući da ne treba duplicirati dužnosti. To je naslijeđe koje treba poštovati, rekao je. O razlozima svog poteza i okolnostima koje su ga uvjetovale rekao je:
- Stalno se javlja interes da se sazna što pokazuje anketa SDP-a u Gradu. Stranke rade ankete za sebe, rezultate pokazuju oni koji misle da će im to pomoći. Mi smo anketu radili za sebe, ne zato da bi mediji i druge stranke raspravljali koliko smo dobri ili loši. Mi smo toliko dobri da vjerojatno sami možemo pobijediti na izborima, ali je činjenica da SDP u Gradu ima trajnu i korektnu koaliciju u tri mandata, a na ovim će izborima ona biti i proširena. Taj koalicijski potencijal rezultat je toga što svoje koalicijske partnere nismo gušili, nismo ih sputavali u razvoju, davali smo im mogućnost da se dokazuju idejama i programima. To sigurno stvara dobru osnovicu za nastavak rada na poboljšanju stanja u Gradu.
Osvrćući se na vrijeme na čelu Grada, Šalamon je rekao:
- Bez većih poteškoća, ostvario sam tri mandata na čelu Grada - to su tri petine trajanja lokalne samouprave. Sve sam konkurente pobijedio u izravnom sučeljavanju, jasno, uz pomoć SDP-a, što također govori da je status stranke tako visok da se o njemu mora voditi računa. Sigurno da je u vođenju Grada bilo i gladnih i sitih godina, međutim, ukupan rezultat Grada nije mali iako bi vjerojatno drugi morali govoriti o tome koliko je to bilo uspješno. Dosad su i u SDP-u i drugim strankama govorili da SDP nema kadrova i da smo nesposobni nešto učiniti, a sad već imamo tri javno istaknuta kandidata koji dužnost mogu obaviti jednako kvalitetno. Nasljedniku ostavljam dobro organiziranu gradsku upravu, kvalitetne ljude, pouzdane, jeftine i stručne. Novi čelni čovjek vjerujem da će biti iz SDP-a i da će pobijediti u prvom krugu, pa neće na primopredaju čekati do srpnja, već će odmah moći početi raditi. Svima onima koji su dosad glas davali meni poručujem da ga daju kandidatu SDP-a.
O osobnim planovima Šalamon je rekao da ide u mirovinu - ima obitelj, unuke, niz hobija i vikendicu, imat će se čime baviti. Nasljedniku na raspolaganje stavlja, bude li procijenio da mu mogu koristiti, mnoga znanja, političko iskustvo i veze.
Šalamon je odgovorio i na neka pitanja novinara – nije li odluka potvrda procjene koja već određeno vrijeme kruži u političkim kuloarima, da njegova kandidatura smeta nekom važnom u SDP-u?
- Da povučem paralelu sa županijskom razinom. Tamo netko nije dobro prošao u Županijskom odboru i što se dogodilo? Županijska tijela SDP-a su raspuštena. Ne želim da se na gradskoj razini uopće i pomisli na to. To se i neće dogoditi, ja sam se maknuo. Ja sam političar, a politika je umijeće mogućega, uvijek se mora procijeniti što se čime dobiva, a što gubi. Ja se povlačim nepobijeđen. Vjerujem da će i nakon ovih izbora biti dobro. Ljudi koji sebe smatraju dobrima, i koje drugi smatraju takvima, vjerojatno i jesu toliko dobri da me zamijene radeći barem tako dobro kao što sam ja radio, a možda i bolje. Nitko nije Bogom dan, ni ja ni drugi kandidati. Ja samo kažem da ne bih želio biti prepreka napretku SDP-a. Meni nitko nije došao i rekao mi “hvala, ali zbog toga i toga ne možeš ili bi bilo dobro da ne budeš gradonačelnik”. Odluku sam donio sam. Vjerujem da će u Gradu Čakovcu pobijediti SDP i da će kandidat kojeg odredi gradska organizacija pobijediti u prvom krugu. Ja ću mu dati podršku mada vjerujem, prema anketi, da bih ja lakše pobijedio.
Dražen Kovač

Izvor: 3017