Arhiva 03.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Bratovština Petra Zrinskog - Časni stol Čakovec u kulturi Međimurja

Bratovština Petra Zrinskog - Časni stol Čakovec, pronašla je svoje mjesto u kulturnom životu naše županije. Objavili su to i konferencijom za novinare na kojoj je predsjednik Zlatko Bacinger govorio o novom načinu rada i organizacije djelovanja. Za početak, osmislili su zanimljiv suvenir za koji vjeruju da će biti prepoznat i prihvaćen kao jedan od najljepših međimurskih suvenira.
- Riječ je o dosta ekskluzivnom proizvodu, oproštajnom pismu P. Zrinskog Katarini čiji je tekst ugraviran u umjetni kamen u obliku pergamenta i upakiran u drvenu kutiju s grbom Bratovštine. Želja nam je da to postane službeni suvenir Međimurske županije - istaknuo je Bacinger.
Još jedna od novosti je osnivanje Akademskog zbora Bratovštine. Već sada ova udruga organizira predavanja hrvatskih intelektualaca koja su ex cathedra, no smatraju da je to relativno loše rješenje.
- To ćemo promijeniti osnivanjem Akademskog zbora čiji će se članovi pripremiti za svaku temu predavanja i za svakog predavača te razgovorom, postavljanjem zanimljivih, ali i provokativnih pitanja, prisiliti predavača da bude aktualan i jasan u svom izlaganju - kaže predsjednik Bratovštine upućujući ujedno poziv međimurskim intelektualcima da se učlane u udrugu i postanu članovi Akademskog zbora. Pored navedenog, Bratovština će ovih dana osnovati Red vitezova orlovih krila čiji će članovi vizualizirati srednjovjekovni život u dvorcu Zrinskih i Međimurju.
- U danima pred nama formirat ćemo posebnu grupu članova koji će započeti aktivnosti na postavljanju opere Nikola Šubić Zrinski u Sigetvaru 2016. godine, na 450. obljetnici Sigetske bitke - najavio je Zlatko Bacinger.
Čakovečki Časni stol Bratovštine Petra Zrinskog u poslu je organizacije predavanja filozofa Seada Alića u Čakovcu, na temu Zavođenje i manipulacija medija.
Na konferenciji za novinare udrugu su predstavljali i Igor Baksa, Marko Damiš i Ines Turk. A. Ličanin

Izvor: 2897