Arhiva 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Broj ovisnika ispod hrvatskog prosjeka!

U čakovečkoj Knjižnici Nikola Zrinski obilježavao se Međunarodni dan borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog prometa drogama, 26. lipnja. Program je osmislilo Županijsko povjerenstvo za suzbijanje zloporabe opojnih droga kojim predsjeda dožupanica Sandra Herman.
- Naš je cilj jačanje samosvijesti kod djece i mladih, a kod roditelja učvrstiti spoznaju da ovisnost iziskuje liječenje. Prihvaćanje činjenice da su djeca ovisna o drogama prvi je korak kod roditelja da potraže stručnu pomoć - ističe Sandra Herman. Zamjenica ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Diana Uvodić-Đurić, dr. med., naglašava kako su pokazatelji o uzimanju droga stabilni.
- Izvješća o zloporabama droga u Hrvatskoj ukazuju na to da se najviše koristi kanabis, no, broj korisnika stabiliziran je i u opadanju. Marihuana je osobito štetna za osobe mlađe dobi koje su u razvoju. Oštećenja mozga osobito su prepoznatljiva. Silazni trend ima i intravensko korištenje droga, a time i inficiranje HIV-om. Raste broj ovisnika o sintetičkim stimulansima i o novim drogama, poput sintetskog kanabisa koji je vrlo štetan - ističe dr. Đurić.
Brojke
U Hrvatskoj se godišnje liječi oko 7.800 osoba. Lani ih se liječilo 7.855. U Međimurju je broj liječenja ovisnika o drogama u padu. Lani ih se liječilo 313, a 2011. godine - 400.
- Ispod smo hrvatskog prosjeka koji je 272 ovisnika na 100 tisuća stanovnika. Naš je prosjek 158,8 ovisnika, a iznad prosjeka su Istra, Zadar, Zagreb, Šibenik. U Centar za liječenje ovisnosti po prvi put nam se lani javilo 12 osoba, i to tri zbog korištenja opijata, i devet korisnika marihuane. Prevladavaju muškarci - ističe D. Uvodić-Đurić.
Psihologinja Berta Bacinger Klobučarić iz Zavoda za javno zdravstvo ističe kako na radionicama za djecu i mlade nastoje podići njihovo samopouzdanje i educirati ih o tome kako odbiti ponuđenu drogu. Zlatko Baranašić, kriminalist iz Policijske uprave međimurske, ističe da u Međimurju ove godine još nisu zabilježili zapljenu heroina.
- Zaplijenili smo 1.300 grama sušenog lišća i 44 biljke u rastu, zabilježili 29 kaznenih djela i 19 prekršaja. Heroina u našoj županiji ima relativno malo i tijekom ove godine još ga nismo zaplijenili - kaže Z. Baranašić.
Aleksandra Ličanin

Od prvog uzimanja do liječenja prođe deset godina
Diana Uvodić-Đurić: Dob prvog korištenja droga je 16 godina. Najčešće se koristi marihuana ili neka druga sintetska droga. Heroin se po prvi put uzima oko 20-e godine, a intravensko uzimanje uslijedi nakon godinu i pol. Prvo javljanje na liječenje je s 26,5 godina, što govori o tome da se pomoć potraži nakon punih deset godina uzimanja droga, a to je jako dugo vrijeme. Cilj nam je skratiti taj period, no, treba reći i da roditelji kasno saznaju. Njih polovica sazna nakon što im dijete 3-4 godine uzima drogu. (al)

ZLOPORABA DROGE
Malo trave i sjemenki na granici
GORIČAN - U subotu, 22. lipnja, u 12.20 sati policijski službenici na cestovnom graničnom prijelazu Goričan, pri kontroli koju su u suradnji s carinicima proveli nad dvojicom državljana Slovačke i njihovim vozilom, pronašli su dvije PVC vrećice - jednu s 2,9 grama marihuane, vlasništvo mlađega, starog 26 godina, drugu sa 168,2 grama sjemenki indijske konoplje, vlasništvo drugoga, starog 30 godina. Protiv njih je Prekršajnom sudu u Čakovcu podnesen optužni prijedlog.
Našli mu indijsku konplju
ČAKOVEC – Policija je u ponedjeljak, 24. lipnja, u okviru kriminalističkog istraživanja, pretražila dom 37-godišnjaka iz Čakovca te pronašla i oduzela tri biljke i 11 sjemenki indijske konoplje. Slijedi mu kaznena prijava.

Izvor: 3036