Arhiva 26.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Budućnost neupitna za Panex d.d.

Među tvrtkama koje su u proteklom razdoblju zatražile predstečajnu nagodbu našla se i jedna, nekad nadaleko poznata i velika – čakovečki Panex d.d. Tragom te informacije, porazgovarali smo s direktorom Mladenom Križaićem, nekadašnjim zamjenikom međimurskog župana, prvim čovjekom spomenutog poduzeća od prosinca 2009. godine.
On uvjerava kako bojazni za budućnost poduzeća, nekadašnjeg međimurskog gospodarskog diva, nema. Štoviše, perspektiva je dobra. Iduće godine, zbog povećanog obima posla, planiraju zaposliti i dodatnu radnu snagu.
Najmoprimci im zakuhali dug za PDV
Razlog zbog kojeg se Panex d.d. našao u dubiozi jest upravo specifičnost tvrtke. Dok sam Panex d.d. zapošljava 21 osobu, veći dio ogromnog kompleksa tvrtke u Ulici Tome Bratkovića i Zagrebačkoj dan je u najam. Tamo posluje čak 40 poduzeća s ukupno oko 300 radnika, i to tvrtke svih profila djelatnosti – od računovodstvenih, informatičkih, uslužnih, proizvodnih…
- Gospodarska kriza učinila je svoje, pa su nam pojedini najmoprimci prestali plaćati najam. Mi smo, bez obzira na tu činjenicu, dužni plaćati PDV, no, to nismo mogli, pa se stvorio dug prema Poreznoj upravi od 2,400.000 kuna. Ipak, ovih dana očekujemo pozitivnu nagodbu po kojoj ćemo dug otplatiti u 5 godina, uz kamatu od 4,5 posto. No, ujedno ćemo morati napraviti i pozitivnu selekciju, odnosno poduzećima koja ne plaćaju otkazati ugovor. Istodobno, gotovo svakodnevno javljaju nam se novi potencijalni korisnici naših prostora.
Upravo nedavno potpisali smo ugovor s jednom slovenskom tvrtkom koja u jednom od naših pogona planira zaposliti 20 ljudi s međimurskog područja, kaže direktor Križaić.
Prosječna plaća 4.900 kuna
Ističe i kako, unatoč dugovanju, sam Panex d.d. od 2009. godine, nakon što su sanirani stari dugovi, normalno posluje. Našem 21 zaposleniku uplaćuju se svi doprinosi, plaće su redovite. I, za međimurske prilike, nisu male. Prosječno, naglašava Križaić, 4.900 kuna neto.
Podsjetimo, vlasnik 97 posto Panexa d.d. je država, odnosno AUDIO (Agencija za upravljanje državnom imovinom). Još nisu dovršeni sudski procesi pokrenuti nakon što je prethodno pretvorba poduzeća u dva navrata poništena. O tom dijelu Panexova naslijeđa Križaić nije želio govoriti, već je, kaže, okrenut budućnosti.
No, opetovano napominje da Panex d.d. nema ništa s manjim privatnim tvrtkama koje i dandanas u svom nazivu imaju riječ Panex.
Križaić je vođenje Panexa d.d. preuzeo s dugom od 1,500.000 kuna.
- U to vrijeme osnovna djelatnost bila je proizvodnja čeličnih konstrukcija za građevinsku industriju, no, zbog krize cijelog građevinskog sektora, tvrtka je ostala bez niza poslova. Mojim dolaskom, prebacili smo se na proizvodnju metalne galanterije, a pružamo i usluge obrade metala te pjeskarenja, lakiranja i drugog.
Uz sadašnje djelatnosti, tvrtka je 2012. godinu završila s ukupnim prihodom od 5,500.000 kuna i dobiti od 7.900 kuna.
- Potencijala svakako imamo, a dugoročnija sudbina ovisit će i o daljnjem tijeku privatizacije, ali o tome trenutno previše ne razmišljam, već se baziram na posao, zaključuje Križaić. Tradicija poslovanja Panexa inače seže u daleku 1949. godinu, kada se tvrtka zvala Agroservis.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3048