Arhiva 09.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

BUKOVEC: Cesta svima, a ne samo moćnicima

Moto iz naslova tekst je s jednog od transparenata koji su mještani Bukovca u selničkoj Općini držali na prosvjedu, održanom 2. studenoga, pred zgradom Međimurske županije. Godinama čekaju na uređenje prometnice koja ide uz njihove kuće. Predsjednik Mjesnog odbora Bukovec Kazimir Jurinić u vezi s tim rekao je:
- Došli smo tražiti samo to da budemo jednaki s onima koji imaju asfalt. Novac za tu našu cestu Općina troši drugdje.
- Mi smo obični mali ljudi, neopterećeni politikom. Asfalt nam samo obećavaju, a mi održavamo radne akcije i sami zatrpavamo rupe. Kad smo u mogućnosti, kupimo kamion šljunka i malo saniramo prometnicu da zaštitimo vozila - rekla je Milenka Cmrečnjak, a njena sumještanka Valentina Stojko požalila se: Ljeti ne možemo disati od prašine i ne možemo otvarati prozore. Naša djeca u školu dolaze ili puna prašine - ako je suho, ili sva blatnjava - ako pada kiša. Zimi do nas ne mogu ni vatrogasci ni hitna pomoć.
Prosvjed pred Županijom inicirao je vijećnik selničkog Općinskog vijeća Ervin Vičević iz Praporčana, a u organizaciji su mu se pridružili i pomogli i predsjednik i članovi Vijeća mjesnog odbora Bukovec.
Vičević je rekao da je, zatraživši informacije o stanju računa Općine Selnica, dobio podatke da je s 30. rujnom Općina bila dužna 5 milijuna kuna. Njena potraživanja od mještana istovremeno su iznosila 4,1 milijun kuna. Općina duguje sredstva za sufinanciranje vrtićima u Selnici i Zebanec Selu. Za gradnju cesta čakovečkoj TEGRI, za prijevoz učenika još za prošlu školsku godinu jer u ovoj niti ne plaća prijevoz. Organizatore prosvjeda primio je župan Ivica Perhoč. Na tom je skupu dogovoreno da se narednog dana održi sastanak s predstavnicima tvrtki koje bi mogle pomoći u razrješenju problema, kao i s predstavnicima prosvjednika i čelnicima selničke Općine. Tako su sastanku prisustvovali predstavnici ŽUC-a, Elektre i Hrvatskih voda.
Oni su dogovorili i izašli na teren u Bukovcu 4. studenoga te se odlučili za naredni skup u prostorima Općine Selnica (danas) 8. studenoga. Na njemu će konačno biti rečeno što se konkretno može riješiti odmah, a što i kada naknadno. Inicijator i jedan od organizatora prosvjeda Ervin Vičević sastanak održan u Županiji dan nakon prosvjeda ocijenio je uspješnim te je rekao:
- Mještani Bukovca odlučili su se na prosvjed - ne zbog pritiska, nego je to njihovo legitimno pravo iskazivanja nezadovoljstva zato što njihovo mjesto Općina sustavno zanemaruje. Isključivo lošim radom čelništva, Općina je dovedena u stanje blokade ili pred blokadu jer do točnog podatka o trenutnom stanju nisam došao.
U ime organizatora prosvjeda i okupljanja mještana Bukovca, zadovoljan sam time što je župan Perhoč preuzeo koordinaciju daljnjih događanja.
Nadam se da će on i dalje ostati glavni koordinator jer to jedino jamči da ćemo doći do određenih rješenja.
R. Topličanec

Izvor: 2950