Arhiva 02.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

ČAČIĆ O LABURISTIMA: Ne brine me ta stranka

U posjetu županijskoj organizaciji HNS-a prošle je srijede bio predsjednik stranke Radimir Čačić. U razgovoru s novinarima koji je uz to održan Matija Posavec rekao je da je Čačića zamolio da se zauzme za to da odgovorni u državi shvate da i Međimurju postoji nešto što se zove nacionalni interes Republike Hrvatske. Kao najznačajnije je istaknuo dva projekta vezana uz granične prijelaze - premještanje i prometno uređenje prijelaza u Murskom Središću i izgradnja spoja starog i novog graničnog prijelaza u Goričanu. Sam Čačić govorio je o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj. Nedavno smo dobili snažnu poruku naše Vlade, kroz program gospodarskog oporavka, da će do 1. lipnja biti plaćeni svi njeni dugovi koji sada generiraju nelikvidnost u iznosu od 29 milijardi kuna, što nije zabilježeno ni u najgorim vremenima tuđmanovskih vlada, a kao posljedicu ima da 80 tisuća ljudi radi, a ne prima plaću. To je slično onome što je rekla Račanova Vlada na početku mandata, ali je u roku od 60 dana zatečene dugove i likvidirala, povukavši neke nepopularne poteze poput rezanja plaća i slanja u stečaj onih tvrtki koje su već bile mrtve. Od ministra Šukera ovih smo dana, međutim, čuli da su se oni to samo šalili. To samo potvrđuje da od Vlade koja nas je dovela do kolapsa ne treba očekivati da nas iz sadašnjeg stanja izvuče. Sama promjena na čelu Vlade ne može dovoljno snažno utjecati na promjenu politike.
Čačić je istaknuo nužnost skorog rebalansa, s rezovima u javnoj potrošnji, ali je istaknuo da nema nade da će Vlada povući prave poteze. Poseban dio izlaganja posvetio je pitanju decentralizacije kao bitnom instrumentu za pomak nabolje koji vlast, međutim, ne koristi. Hrvatska je bolesno centralizirana zemlja, a jedina zemlja u Europi koja je još više centralizirana, sa sličnim rezultatima, je Grčka. Čačić je upozorio da je u Hrvatskoj omjer u raspodjeli javnih prihoda 9 za centralnu vlast, a jedan za lokalne, dok je europski standard 7 za centralnu, a 3 za lokalne, u Danskoj čak 6 prema 4 u korist lokalnih vlasti. To bitno onemogućava korištenje sredstava pomoći iz strukturnih i kohezijskih fondova kad Hrvatska uđe u EU budući da su ti fondovi gotovo potpuno usmjereni na podršku projektima lokalnih vlasti. Čačić je istaknuo da je u nizu katastrofalnih poteza ove vlade najgori taj što je potpisala sporazum s EU koji predviđa 3 statističke regije, a u jednu od njih smješta sjeverozapad Hrvatske zajedno s Gradom Zagrebom. To će kao posljedicu imati da će Međimurska županija, kao i druge, u sljedećih 30 godina svake godine izgubiti neto iznos svog proračuna, oko 100 milijuna kuna, pomoći za kapitalne investicije. Trebat će uložiti vrlo velik napor da se se potpisano izmijeni, koristeći klauzulu iznimke, rekao je Čačić. Pitanju decentralizacije posvetio je i javnu tribinu koju je kasnije održao u Čakovcu.(d.k.)

ČAČIĆ O POLITIČKOJ INICIJATIVI DRAGUTINA LESARA
Ne brine me ta stranka
U razgovoru s novinarima Čačić se, na traženje novinara, osvrnuo i na pojavu stranke Hrvatskih laburista koju vodi bivši član HNS-a Dragutin Lesar:
- Gospodin Lesar je kao zastupnik HNS-a bio vrlo aktivan, a i sada je kao nezavisni zastupnik vrlo aktivan, ali u granicama mogućeg. HNS ima težinu i ugled kao treća po snazi stranka u Hrvatskoj. Kad ste zastupnik stranke koja za sobom ima 200 tisuća glasova birača i tako već deset godina, onda ste zastupnik ozbiljne političke volje koja ima rep i glavu, korijene i utjecaj. Kad ste nezavisni zastupnik, govorite u svoje ime, što također ima neki značaj ako svojom ličnošću jamčite za ono što govorite. No, kad se onda pretvorite u Laburističku stranku, onda ste ono što je ta stranka, a ja nisam siguran da je ona nešto. Dakle, ona me ne brine jako.(d.k.)

Izvor: 2875