Arhiva 18.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Čakom dobio 2 hibridna kamiona

Vozni park Gradskog komunalnog poduzeća Čakom Čakovec od prošlog je tjedna „jači“ za dva vozila, zasad jedinstvena u Hrvatskoj. Uz nazočnost ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Müllera te čakovečkih gradskih čelnika, u ponedjeljak, 7. srpnja u Čakomovom sjedištu održana je svečanost primopredaje dvaju hibridnih kamiona marke Fuso Canter 7C15.

Radi se o prvim vozilima te vrste u Hrvatskoj te općenito prvim lakim hibridima koji se serijski proizvode u Europi. Ključeve kamiona vrijednih ukupno 850.000 kuna, od kojih je 40 posto izdvojio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, direktorici Čakoma Snježani Tkalčec Avirović predala je direktorica proizvodnje tvrtke dobavljača Star import Kristina Kostelec. Osnovna karakteristika vozila je što pri nižim okretajima umjesto benzina koriste električnu energije. Troškovi goriva time se smanjuju za 25 posto, a jeftinije od konvencionalnih je i održavanje.

- To su specijalna teretna vozila - podizači koji će podizati i prevoziti kontejnere s otpadom. Pogodni su i za transport kontejnera kod stambenih zgrada koje nemaju riješeno pitanje posuda, kao i za tvrtke, odnosno, gospodarstvo, rekla je direktorica Tkalčec Avirović. - Povodimo se za onim da uvijek možemo biti bolji i, eto, ponovo je Grad Čakovec u nečemu prvi. Pratimo i javljamo se na sve natječaje Fonda, a istodobno kontinuirano radimo na podizanju svijesti građana o značaju zaštite okoliša,  istaknuo je gradonačelnik Stjepan Kovač.

- S obzirom na to koliko projekata sufinanciramo u Međimurju, ovdje planiramo otvoriti podružnicu Fonda, našalio se najprije direktor Muller, potom, uz ostalo, dodavši da se nabavkom kamiona spaja gospodarenje otpadom i zaštita zraka. Podsjetio je i na neke od programa koje sufinancira Fond, poput povećanja energetske učinkovitosti kuća i zgrada, oporablište otpada u Totovcu te Zeleni transport, odnosno, obuku Čakomovih vozača za ekološku vožnju. - Fond je u zadnje tri godine za različite projekte diljem države izdvojio 176 milijuna kuna, rekao je.

Svaka tona selekcioniranog otpada više znači i nova radna mjesta

Ministar Zmajlović u prigodnom je obraćanju napomenuo da nije slučajnost što se Čakovec često koristi kao primjer u Hrvatskoj. - Upornim radom i dosljednom primjenom načela učinkovitog gospodarenja otpadom može se postići sve ono o čemu pričamo i u drugim krajevima Hrvatske. Svaka tona sirovine koja se izdvoji i ne završi na odlagalištu je tona otpada koja će otvoriti radna mjesta. Nažalost, u većini zemlje u zadnjih se deset godina nije učinilo gotovo ništa kad je riječ o obvezi selekcioniranja otpada. 

sU posljednjih godinu dana, 250 općina i gradova krenulo je s uvođenjem primarne selekcije, godinu ranije to je provodilo tek njih 40 njih, naglasio je Zmajlović. Recimo i da će u Čakom uskoro stići još jedan veći kamion u vrijednosti 1,450.000 kuna, što također sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Velimir Kelkedi 

Izvor: 3090