Arhiva 27.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

ČAKOM još nema koncesiju za zbrinjavanje azbesta

Sezona je mijenjanja krovišta i skidanja salonitnih ploča, ali potrebno je prilično vremena kako bi opasan otpad, u kojem se nalazi azbest, građani kasnije maknuli iz svojih dvorišta. I to unatoč postojanju petnaestak koncesionara na području Hrvatske koji takav otpad moraju besplatno zbrinuti. Naše domaće komunalno poduzeće, GKP Čakom još uvijek nema koncesiju za zbrinjavanje azbestnog otpada iako imaju dozvolu za skupljanje i prijevoz azbesta (odnosno proizvoda u kojima je azbest čvrsto vezan, kao što su betonske cijevi, salonitne ploče...) i nitko im ne može zabraniti da to i čine. Međutim, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost to im ne želi platiti.
- Konačno smo ishodili dozvolu za skupljanje i prijevoz azbesta s kojom su nas “natezali” od siječnja do kraja protekle godine. S tom dozvolom Čakom može skupljati i voziti azbestni otpad, ali to onda nemamo od koga naplatiti budući da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost plaća samo ako je netko ovlašteni koncesionar za zbrinjavanje takve vrste otpada, potvrdio nam je Saša Avirović, tehnički direktor u Čakomu.
Naravno da Čakom ne može besplatno raditi taj posao, tim više što Fond po toni azbestnog otpada plaća koncesionaru 5 tisuća kuna (!) i očito je da se radi o velikom biznisu. Za skupljanje, prijevoz, privremeno skladištenje i predaju na odlagalište građevinskog otpada s azbestom, prema cjeniku objavljenom na stranicama Fonda, država plaća 3,5 kuna po kilogramu, plus 1 kunu po toni po prijeđenom kilometru, plus cestarina, plus ambalaža potrošena za pakiranje otpada... Komunalno društvo koje preuzima i zbrinjava građevinski otpad s azbestom od države dobiva 1,5 kuna po kilogramu. Iz Čakoma su se javili na natječaj za koncesiju za zbrinjavanje koji je Fond raspisao u veljači ove godine, ali im je dokumentacija vraćena neotvorena. Sad već bivša ministrica Mirela Holy imala je, naime, nekakve drugačije ideje o koncesijama, pa je natječaj poništen, a u međuvremenu je ministrica smijenjena, pa se sad čekaju potezi novog ministra. U Čakomu su navodno pokušali odraditi dio posla tako da je nešto salonitnih ploča pripkupljeno i odloženo na za tu svrhu izgrađenu plohu za azbest, a u Fond su poslani računi. Ovo nije prošlo, pa su računi vraćeni uz obrazloženje kako tvrtka nema koncesiju.
- Nećete platiti? Mi nećemo voziti. Ne možemo ljudima naplaćivati pet tisuća kuna za tonu azbesta, koliko plaća država. Za taj novac ljudi će ga radije odvesti u grabu i zatrpati, pa ako ih ulove, platiti kaznu, a ako ne, nikome ništa. Popis koncesionara, njih petnaestak za cijelu Hrvatsku, nalazi se na internetskim stranicama Fonda, pa se građani mogu njima obratiti. Oni su dužni odvesti azbestni otpad, samo je pitanje kamo. U Ministarstvu zaštite okoliša nikako da shvate da je upravo sad sezona u kojoj se mijenjaju krovišta i skidaju salonitne ploče, Čakom na lageru već ima količinu koja je sasvim dovoljna da se za to izgrađena ploha zatrpa jer smo u vrijeme izgradnje plohe bili dužni primati azbest na privremeno skladištenje do izgradnje plohe... Ne možemo primati azbest koji više nemaju kamo staviti, neka država napravi još dvije plohe koje su projektirane, rekao nam je Avirović.
Kako bilo, svi oni koji se žele riješiti građevinskog otpada u kojem ima azbesta moraju nazvati jednu od tvrtki koncesionara čije se adrese i telefonski brojevi nalaze na internetskim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a najbliže nama su Univerzal d.o.o Varaždin. CIAK Zagreb, Kemokop Dugo Selo...
V.Trstenjak

Izvor: 2983