Arhiva 25.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

ČAKOM: Otvoreno reciklažno dvorište

Gradsko komunalno poduzeće Čakom u petak, 12. srpnja u svom je sjedištu, u Mihovljanskoj ulici otvorilo reciklažno dvorište u koje korisnici Čakomovih usluga mogu dovoziti gotovo sve vrste komunalnog i drugog otpada. Riječ je o, kako je rekla direktorica tvrtke Snježana Tkalčec Avirović, investiciji vrijednoj 900.000 kuna.
- Dvorište će funkcionirati tako da građani dođu s kuponima koje dobivaju početkom godine i otpadom. Mi ćemo ga izvagati, evidentirati i odložiti u neki od kontejnera, ovisno o njegovoj vrsti. Odložiti se mogu drvo, plastika, papir, višeslojna ambalaža, lijekovi, elektronički otpad, ulja, manje količina pesticida i glomazni otpad, pojašnjava Tkalčec Avirović.
Istaknula je kako su reciklažna dvorišta i zakonska obveza. Grad Čakovec u dogledno će vrijeme u svojim prostornim planovima morati odrediti i lokacije za nova. Po slovu zakona, reciklažno dvorište trebao bi imati svaki gradski kotar. Tek iznimno, za dva kotara može postojati jedno dvorište.
Radno vrijeme onog u Mihovljanskoj bit će radnim danom od 7 do 15 sati. U našem kraju reciklažna dvorišta već otprije djeluju u Prelogu i Murskom Središću. Avirović je podsjetila i kako se Hrvatska do 2020. godine obvezala selektirati 50 posto komunalnog otpada.
- Mi, u Međimurju već sada selektiramo, odnosno recikliramo 40 posto, pohvalila se.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3039