Arhiva 27.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Čakovčani će ubuduće mobitele moći puniti i u pješačkoj zoni

Povodom Dana planete Zemlje, u srijedu je u Čakovcu u upotrebu dana prva klupica na kojoj možete puniti mobilni uređaj, prijenosno računalo, odnosno bilo koju elektroničku napravu koja ima USB priključak. Prva „pametna klupica“ postavljena je u pješačkoj zoni kod Franjevačkog samostana.

 

Klupica je proizvod čakovečkih tvrtki Centar energetske efikasnosti, Strojarstvo Kolar i Eltel koji su ju kao demo proizvod poklonili Gradu Čakovcu. Njega namjeravaju ponuditi tržištu, a osim odmorišta i mjesta za priključivanje najviše četiri uređaja istovremeno, u nju je ugrađen i ekran na kojem se prikazuju vrijeme i datum, meteorološki podaci te aktualnosti s čakovečkog područja.

 

Predstavljajući „pametnu klupicu“, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da zahvaljuje tvrtkama koje su ju donirale, jer su zahvaljujući njima, posjetitelji grada dobili mogućnost da u središtu grada jednostavno napune svoj mobilni uređaj. „Osim što omogućuje da na brzinu napunimo telefon, kompjutor ili fotoaparat, ona lijepo i izgleda, domaći je proizvod te će se, siguran sam, koristiti.“, naglasio je tom prilikom gradonačelnik Kovač. Predstavnica jedne od tvrtki koje su gradu poklonile „pametnu klupicu“, Marija Vugrinec iz Centra energetske efikasnosti, istaknula je da kompletni sustav pokreće sunčeva energija što klupicu čini i ekološki prihvatljivom. 

 

Inače, postavljanje „pametne klupice“ samo je jedan od projekata kojima se želi oživjeti središte grada, omogućiti lakše korištenje modernih tehnologija komunikacije, te ljudima omogućiti što veću mobilnost. Pretprošle je godine u središte Čakovca tako uvedena bežična internetska veza, koja svima koji se nađu u središtu Grada omogućuje besplatno pretraživanje Interneta.

 

Izvor: 3130