Arhiva 19.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Čakovčani zainteresirani za bespovratna europska sredstva

Obnova obiteljskih kuća kako bi se smanjili računi za energente te povećala njena energetska učinkovitost, investicija je na koju se odlučuje sve veći broj naših sugrađana. Kad se tome pridodaju poticaji koje daje država, ne čudi veliki interes za predavanje koje je na tu temu održano u ponedjeljak navečer u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

 

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza i predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mario Klobučar, zajedno sa gradonačelnikom Grada Čakovca Stjepanom Kovačem i zamjenikom gradonačelnika Mariom Medvedom, okupljenima su predstavili natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća koji je prije nekoliko tjedana objavljen na internetskim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

 

Kako su istaknuli, po prvi put građani se mogu direktno javljati u Zagreb, bez posredništva gradova, općina i županija. Kako je rekao zamjenik ministra Hrvoje Dokoza, velik broj hrvatskih jedinica lokalne samouprave nije raspisivao natječaje, tako da njihovi stanovnici nisu mogli koristiti poticajna sredstva. A ona su, rekao je Dokoza, osigurana iz fonda Europske unije, a na ovaj način obnova i izgradnja sufinancirat će se do 2020. Ove je godine cilj u Hrvatskoj obnoviti 10 tisuća obiteljskih kuća, a dosad ih se već prijavilo šestotinjak.

 

Predstavnik Fonda Mario Klobučar rekao je da je natječajna procedura pojednostavljena, te da certifikatore plaća direktno Fond, što znači da su građani oslobođeni tog troška, koji je u ranije mnoge odbio od prijave. Certifikatore je odobrio Fond, a njihov popis i kontakti, kao i sve ostale informacije vezane uz ovaj javni poziv, građani mogu dobiti putem internetskih stranica Fonda (www.fzoeu.hr), Ministarstva zašite okoliša i prirode (www.mzoip.hr) ili na besplatni telefon 0800/200-170.

 

Za stanovnike Grada Čakovca udio bespovratnih sredstava iznosi 40 posto, dok je za slabije razvijena područja on 60, odnosno 80 posto. Natječaj će biti otvoren sve dok se ne potroše svih rezerviranih 100 milijuna kuna, o čemu će Fond i ministarstvo pravovremeno obavijestiti javnost. Građani se mogu natjecati za sredstva za obnovu fasada, zamjene vanjske stolarije, ugradnje plinskih kondenzacijskih kotlova te ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora električne energije.

 

Izvor: 3134