Arhiva 13.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

ČAKOVČANIN ALEX DRVENKAR NAJBRŽI HRVAT U SLAGANJU RUBIKOVE KOCKE

Na audiciji Supertalenta složio tri kocke za 42 sekunde i oduševio žiri

Dugim i tankim prstima i brzo poput virtuoza 18-godišnji Čakovčanin Alex Drvenkar u 42 sekunde složio je čak tri Rubikove kocke i oduševio i publiku i žiri treće nedjeljne emisije TV NOVE Supertalent. Prije toga, kocke su mu izmiješali sami članovi žirija Enis Bešlagić, Nina Badrić i Dubravko Merlić. Nina Badrić je u ime svih povikala – „Da, da, da.“ Alex je dobio zeleno svjetlo za drugi krug natjecanja za koji je obećao da će Rubikovu kocku slagati samo jednom rukom.
Ovaj mladić učenik je četvrtog razreda Ekonomske škole u Čakovcu, a prioritet mu je, kaže, studij medijske kulture. Priča o Rubikovoj kocki u njegovom životu započela je sasvim slučajno.
- Prije dvije godine kocku je u razred donijela moja prijateljica i tada su je moji prsti prvi put osjetili. Naravno, svi su je probali složiti, a ja sam osjetio neku čudnu vezu s njom. Posudio sam je od nje i ubrzo sam je vrtio kod kuće najmanje osam sati dnevno. Moja zbirka danas ih broji tridesetak i sve su, radi lakšeg okretanja, podmazane silikonskim sprejem – priča Alex.
Dok svi misle da je tajna uspješnog i brzog slaganja znanje iz matematike, Alex uvjerava upravo u suprotno.
- Matematika nema u tome veliku ulogu, princip slaganja su algoritmi kojih Rubikova kocka ima, ako se ne varam, 43 trilijuna različitih kombinacija. Kad je uzmem u ruke, prvo moram shvatiti u kojoj su zapravo kombinaciji poslagane kockice, drugo je shvatiti slijed događaja, pa logičko zaključivanje, predviđanje i snalaženje. Naravno, sve to mora biti trenutak ukalupljen u sekunde koje teku. Svaki algoritam ima oko 13 poteza, a ja danas baratam s njih preko 500. Znači, svaka kocka drugačije izmiješana zahtijeva drugačiji slijed algoritama – objašnjava Alex.
Najprije hobi, koji se kasnije pretvorio u opsesiju, Alexa je doveo u situaciju da je kocku vrtio po cijele dane i svaki put dobivao na vremenu. Majka Marijana (39) i tata Dražen (40) u tome su ga podržavali i ohrabrili da se prijavi za prvo službeno natjecanje, prošle godine u Sloveniji. Tamo je osvojio izvrsno, deseto mjesto od 60 natjecatelja. Postao je najbrži Hrvat u slaganju Rubikove kocke. U prosjeku je složi za 13 sekundi, dok je hrvatski rekord do tada bio oko 30 sekundi. Osobni rekord mu je 8,85 sekundi. O obaranju svjetskog rekorda Alex previše ne razmišlja i cijeni najbržeg na svijetu, 16–godišnjeg Feliksa Zemdegsa iz australskog grada Melburnea.
- Gotovo je nevjerojatno njega stići, on drži svjetski rekord u najviše disciplina u slaganju Rubikove kocke. Njegov i svjetski rekord je 5,66 sekundi.
Trenutno se pripremam za prvo hrvatsko otvoreno natjecanje u Zagrebu koje će se održati u studenome ove godine.
Cilj mi je svaki put rušiti svoj osobni rekord i postati bolji i brži. Nadam se da će biti tako – nasmijao se Alex i pogledao svoje duge tanke prste u kojima je i za vrijeme razgovora vrtio svoju omiljenu igračku.
Zinka Čižmešija

Izvor: 2946