Arhiva 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Čakovčanin Dobronić presudio bankama

U četvrtak je na zagrebačkom Trgovačkom sudu objavljena nepravomoćna presuda u Slučaju Franak. Kako je već poznato, preko 100 tisuća građana posredovanjem Udruge Potrošač u kolektivnoj tužbi izborilo je pobjedu nad osam banaka - Zagrebačkom, Privrednom, Erste, Raiffeisen, Hypo Alpe-Adria, OTP, Splitskom i Sberbank.
Sudac Radovan Dobronić obrazložio je krivicu banaka time što “su parametre izračuna kamatnih stopa utvrđivale na štetu građana, a nisu to učinile ranije” te da “banke nisu informirale građane čime su povrijedile njihov kolektivni interes”. Naložio je bankama da preračunaju glavnicu u kune po tečaju na dan sklapanja kredita, uz fiksnu kamatu te omogućio da korisnici kredita potražuju povrat novca putem posebnih pojedinačnih postupaka.
Prvu tužbu ovakve vrste u hrvatskom pravosuđu - kolektivnu potrošačku tužbu, vodio je čovjek za kojeg su se u četvrtak svi pitali - tko je sudac koji je takvu odluku donio? Radovan Dobronić (53) je Čakovčanin koji je Pravni fakultet završio 1985. godine. Volontirao je potom na Općinskom sudu u Zagrebu, a kao sudac Trgovačkog suda nije eksponiran jer ni slučajevi koji se tamo rješavaju nisu osobito zanimljivi javnosti. No, važnije je to da R. Dobronić slovi kao uvijek dobro pripremljen sudac.
Prvi posao dobio je upravo u jednoj od tuženih banaka - Zagrebačkoj banci u kojoj je radio osam godina. Tu informaciju na početku sudskog procesa podijelio je s involviranim stranama, ističući da u istoj banci ima i tekući račun. Ono što je bilo dominantno važno jest da sudac nema kredit u “švicarcima”. Nakon Zagrebačke banke, radio je u Državnoj direkciji za robne rezerve, a na Trgovačkom sudu sudac je od 1996. godine. Radovan Dobronić magistrirao je na međunarodnom trgovačkom pravu. (AL)

Izvor: 3037