Arhiva 06.09.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Čakovčanin Mario Golenko kupio njemačku (djedovu!) ratnu kacigu!

Čakovčanin Mario Golenko ljubitelj je povijesti i književnosti, a fotografija i grafika su mu posao. Iako se sve njegove preokupacije međusobno prožimaju i nadopunjuju, jedna od njih ovih je dana u prvi plan došla mimo očekivanja.
- Volim različite predmete, pa tako i one povezane s poviješću. Da si mogu priuštiti kupnju vrednijih eksponata, sigurno bih ih imao puno, no, uglavnom sam ograničen na istraživanje i fotodokumentaciju, pa time zadovoljavam svoju radoznalost - priča nam Mario Golenko koji je nedavno kupio šljem čiju je simboliku samo naslućivao vodeći se oglasom viđenim na internetu.
Jedan je Koprivničanin oglasio da “prodaje nemački šlem”, a Marijevo je sedmo čulo odmah proradilo.
- Javio sam se na oglas, ali mi je cijena šljema bila previsoka. Po opisu koji mi je dao oglašivač, slutio sam da se radi o opremi iz Drugog svjetskog rata jer znam tehnologiju proizvodnje i izgled njemačkih šljemova za tadašnju vojsku - priča nam Mario Golenko.
Šljem mu nije dao mira. Internetski oglas danima je pratio i dežurao da se javi na novu priliku, sve u nakani da cijena predmeta padne.
- Čuo sam se nekoliko puta s prodavateljem i našli smo se na cijeni koja mi je odgovarala. Čim sam vidio šljem, znao sam da je vojni, iz Drugog svjetskog rata. Konstrukcija je odgovarala svim mojim saznanjima o njihovom izgledu, jedino je vlasnik pogriješio što ga je prelakirao na sivo. Na jednom mjestu još se uvijek vidi temeljna boja, maskirno zelena, no, već je unutrašnjost dovoljna da znam kako se radi o vjerodostojnom predmetu - priča nam u dahu Mario. Sama kupnja možda i ne bi pobuđivala toliko adrenalina da na kožnom pokrivu za glavu nije bilo ispisano prezime njegova djeda Hajpek.
- Preko natpisa inicijala i prezimena, prijašnji je vlasnik olovkom ponovio napisano, da se jasnije vidi. Prvo sam u unutrašnjosti vidio ime Ludwig, međutim, dok sam okrenuo unutarnju stranu kožnog pokriva, vidio sam djedovo prezime i prvo slovo imena. Moj je djed bio Stjepan Hajpek, rođen u 1907. godine u Čađavici kraj Podravske Slatine. Nakon njegova rođenja, obitelj je odselila u Donji Miholjac i tamo su bili ugledni i poznati. Djed Stjepan i baka Katica vjenčali su se 1934. i dobili četiri kćeri.
Djedov šljem za
međunarodne
postrojbe (?)
Na naše pitanje o djedovom sudjelovanju u Drugom svjetskom ratu sugovornik kaže kako je već početkom rata ušao u postrojbe Wehrmachta.
- U Wehrmacht je bio povučen vjerojatno odmah početkom rata jer je bio član njemačkog kulturnog udruženja Deutsche kulturbund. Veći dio ratnog vremena proveo je u Beču, da bi nesretno skončao krajem 1944. u okolici Niša. Tip kacige iz tog vremena je upravo ovaj koji sam kupio - M35 Q62. To je bio standard za internacionalne postrojbe Wehrmachta. Kad sam vidio ime koje je prijašnji vlasnik ispisao, a s čovjekom nemam nikakve veze osim ove putem internetskog oglasa, znao sam da moram ponovo istraživati povijest svoje obitelji - kaže nam Mario Golenko.
U tjednima iza nas nije puno doznao jer su mu preci iz tog vremena preminuli, a usmenu predaju od živućih ne može saznati jer je ni oni ne znaju. Kontaktira zato organizacije koje bi možda mogle pomoći u lociranju njegovog djeda u posljednjim danima i dati podatke o njegovoj ratnoj opremi.
- Kontaktiram s organizacijama u Njemačkoj, Kirchlicher Suchdienst i Deutsche Dienststelle (WASt), za obavijesti o vojnicimai bivšeg njemačkog Wehrmachta koji su poginuli na ratištu. Nisam puno doznao, podataka o njemu nema, ali sam upućen na još neke adrese s kojih očekujem odgovore - zaključuje Mario kojeg su kontakti na ovu temu odveli i preko Atlantika, no, pozabavit će se i ovim domaćima koje su šljem posjedovale prije njega.
A.Ličanin

Izvor: 2993