Arhiva 18.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

ČAKOVEC BEZ INSPEKCIJE RADA: Geografija ministra Mrsića

Mirando Mrsić, SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi premijera Zorana Milanovića presudio je - ispostave Inspekcije rada u Čakovcu neće biti. Iz ministrovog obrazloženja, koje je zadnji dan ožujka poslano na adresu međimurskog župana Matije Posavca, može se iščitati da se transformacijom bivšeg Državnog inspektorata planiralo, između ostalog, postići racionalnije i učinkovitije obavljanje poslova inspektora rada. Inspektori Državnog inspektorata bili su smješteni u poslovnim prostorima na ukupno 39 lokacija diljem Hrvatske, za što su plaćani prilični troškovi zakupa, čišćenja, režija i drugih usluga, pa je Ministarstvo to srezalo na ukupno 21 lokaciju - Središnji ured, pet područnih ureda i 15 ispostava.
- Dakle (piše ministar SDP-ovac Mrsić HNS-ovcu Matiji Posavcu), u cilju racionalnijeg i ekonomičnijeg djelovanja inspektora rada, broj lokacija na kojima su ti inspektori imali urede smanjen je za osamnaest. Među osamnaest lokacija, na kojima ubuduće inspektori rada neće imati urede, je i Čakovec, kaže Mrsić i daje dodatno pojašnjenje koje bi trebalo ući u antologiju:
- Pri predlaganju takvog ustrojstva imali smo u vidu da je cestovna udaljenost od Varaždina do Čakovca svega 14,98 kilometara, pa je ocijenjeno da se iz Područnog ureda u Varaždinu mogu racionalno i učinkovito obavljati inspekcijski nadzori u Međimurskoj županiji.
I sad, zbog 14,98 kilometara (mora da se Mrsić služio vojnim specijalkama za ovakvu preciznost), Čakovec neće imati ispostavu s inspektorima, ali će oni svakako biti učinkovitiji. Možeš misliti, nema ih ovdje, a bit će efikasniji, brži, bolji... Sva je sreća pa nemamo nikakve tvrtke u Prelogu (29,98 kilometara od Varaždina), ili u Donjoj Dubravi (57 kilometara od Varaždina), ili u Kotoribi (56,983 kilometra od Varaždina)... Tako je to kad se dr. med. počne igrati geografijom. Ali nije to sve, ministar Mrsić podsjeća da su podnesci i komunikacija s inspekcijom rada od početka godine mogući i u elektronskom obliku (vau!) te da se razmatraju tehnička rješenja dodatnog poboljšanja takvog komuniciranja.
Župan Matija Posavec, zamoljen za komentar, nije želio previše govoriti o Mrsićevom dopisu, ali nije ni krio ogorčenje zbog gubitka ispostave, pa je cijelu priču pokušao još jednom preusmjeriti na koalicijskog partnera (SDP) i činjenicu da još niti jedan “njihov” ministar (ne računajući ministra branitelja) nije bio u Međimurju, što je samo znak da komunikacija po SDP-ovoj vertikali ne funkcionira. To u velikoj mjeri može naštetiti Međimurju.
V.Trstenjak

Izvor: 3077