Arhiva 01.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

ČAKOVEC: Božićni sajam i program adventa

Udruga Međimurske roke ove će godine po sedmi put organizirati međunarodnu prodajno-izložbenu manifestaciju Na to mlado leto – tradicijski Božić u Hrvata, u subotu i nedjelju, 4. i 5. prosinca, najavila je predstojeće aktivnosti u razgovoru s novinarima Mirjana Biber-Hren, predsjednica Udruge. Programi božićnog sajma održat će se u zgradi Scheier i na prostoru ispred nje, u Ulici Matice hrvatske u Čakovcu. Uz Međimurske roke, suorganizator manifestacije su turističke zajednice Grada Čakovca i Grada Koprivnice te Udruga narodne umjetnosti županije Zala u Mađarskoj. Europska unija manifestaciju sufinancira programom IPA za prekograničnu suradnju Mađarske i Hrvatske. Manifestacija je zaključna, četvrta u sklopu projekta CultuREvive iz IPA programa - dvije su održane u Zalaegerszegu, a jedna u Korovnici. Uz EU, pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo reginalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo kulture i Međimurska županija. Gosti ovogodišnje manifestacije bit će majstori tradicijskih zanata iz drugih krajeva Hrvatske te iz Slovenije i Mađarske. Želja nam je prikazati ono međimursko “domače” i tako predstaviti sve vrijednosti našeg kraja - pjesmu, ples, tradicijske zanate, gastronomiju, povijesne i prirodne znamenitosti i etnozbirke, rekla je Mirjana Biber-Hren. Pozivamo sve, istaknula je, da pridonesu relizaciji projekta CultuREvive jer svaki komadić Međimurja ima svoje specifičnosti. Poziv se osobito odnosi na roditelje, djecu i škole, radi predaje tradicije mladima. Da bi suradnja u tome bila što bolja, veće skupine učinit će dobro ako najave posjet, da bi se organiziralo majstore za vođenje radionica i demonstraciju starih zanata. Posjet se može najaviti na telefone 855-519 i 098/239-889.
(d.k.)

------

Turistička zajednica Grada Čakovca i Grad Čakovec i ove godine za predstojeće blagdane pripremaju obilan program prigodnih manifestacija i događanja pod nazivom Advent u Gradu Zrinskih. Advent su u kraćem razgovoru s novinarima predstavili gradonačelnik Branko Šalamon, ujedno predsjednik gradske Turističke zajednice, Goran Vrbanec, predsjednik Gradskog vijeća i zamjenik predsjednika TZ-a, te Ivana Maltar, direktorica Turističkog ureda Grada Čakovca. Uz ograničenja krize, priprema Adventa još je u rujnu izgledala kao nemoguća misija, ali su, uz zalaganje gradonačelnika i Turističke zajednice, okupljeni sponzori i potreban novac je namaknut, rekao je Gordan Vrbanec.
No, korjenitije nego prijašnjih godina, moralo se razmišljati o mogućim uštedama. Neće biti vatrometa na kraju programa, uz doček Nove godine, rekao je Šalamon. Neki programi neće se odvijati na bini na trgu, Dječji Božić prebačen je u Ulicu Matice hrvatske (na terasu Kavane), Grad ovaj put neće postaviti svoj veliki šator.
No, svi osnovni sadržaji nastavljaju se. Na Trgu Republike za vrijeme programa bit će osigurana i ugostiteljska ponuda, u kućicama koje za to priprema Grad. Za doček nove godine na Trgu će biti postavljen ugostiteljski šator, a stol će se moći rezervirati. Uz doček će svirati grupa Flash. Gradonačelnik Šalamon uputio je molbu sudionicima svečanosti da slavlje uljepšaju suzdržavanjem od bacanja petardi. Program Adventa detaljnije je predstavila Ivana Maltar, a ovdje navodimo samo događaje njegovog prvog tjedna. Advent se tradicionalno otvara programom Djeci za Božić - Čakoland, ovaj put u Ulici Matice hrvatske - u petak, 3. prosinca, s početkom u 9 sati, uz radionice za djecu, nastupe dječjih vrtića te plesnih i folklornih dječjih skupina. U subotu, 4. prosinca u Centru za kulturu s početkom u 9.30 sati obilježit će se 60. obljetnica djelovanja Društva “Naša djeca” .
U 11 sati počinju nastupi plesnih, folklornih i dječjih dramskih skupina (u Ulici Matice hrvatske), a u 18 sati Vivona Best Models 2010., nastup modela limačica i tinejdžerica u zgradi Scheier. U subotu i nedjelju (4. i 5. studenoga) na Trgu Republike i u Ulici Matice hrvatske bit će održan božićni sajam Na to mlado leto – tradicionalni Božić u Hrvata, glavna manifestacija prvog dijela programa Adventa. U nedjelju, u 14 sati počinju nastupi folklornih skupina KUD-ova Ivanovec, Mačkovec i Žiškovec. U ponedjeljak, 6. prosinca, na blagdan svetog Nikole, u Dječjem vrtiću Cvrčak bit će održana prezentacija didaktičkih igračaka, od 12 do 16.30 sati, dok će u zgradi Scheier biti predstavljen zbornik dječjih igrokaza Proljetno buđenje Sonje Kuhanec i otvorena izložba lutaka Dragice Jagec pod nazivom Za dječji bajkoviti svijet. Početak je u 17 sati, a izložba će biti otvorena do 10. prosinca. Uz program što su ga pripremili TZ i Grad Čakovec, održat će se, neke već i jesu, niz aktivnostu dviju gradskih župa. Tijekom cijelog Adventa radnim će se danom mise zornice u Crkvi svetog Nikole biskupa i Crkvi svetog Antuna Padovanskog služiti u 6 sati. U subotu, 4. prosinca, u 17.45 sati na Franjevačkom trgu bit će upaljena druga adventska svijeća, dok će u nedjelju, 5. prosinca, s početkom u 17 sati prof. dr. Vladimir Gruden u Katoličkom domu održati predavanje Vjera i svakidašnjica. (d.k.)

Izvor: 2901