Arhiva 25.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

ČAKOVEC: Dimnjaci neispravni, stanari u opasnosti

Našem uredništvu obratio se jedan od stanara zgrade u Ulici Miroslava Magdalenića 1b, umirovljenik Radić Proković. Ostao je neugodno iznenađen te zbunjen postupkom djelatnika Međimurje-Plina koji su prošli utorak ujutro zapečatili plinske instalacije u stanu u kojem živi sa suprugom. Isto su učinili i nekim drugim stanarima, no, ne svima. Na upit zašto, Prokoviću su odgovorili: Kaj bumo im plombirali ak buju ih ionak otprli!
Razlog pečaćenja je nalaz rajonskog dimnjačara Roberta Zvera koji je u spomenutoj četverokatnici s ukupno 29 stanova utvrdio neispravnost dimnjaka te je, kako tvrdi Proković, većina stanova dobila negativan nalaza dimnjačarske službe.
- Ako je tome zaista tako, dobro je što su ih zapečatili, radi naše sigurnosti - ističe Proković. Kaže kako je inače koncentracija CO2 izmjerena u njegovom stanu na dopuštenoj razini. Ostaje mu, međutim, nejasno te smatra nepravednim zašto za sve stanare ne vrijedi isto pravilo. Tim više što u stanovima ispod i iznad njegovog instalacije nisu plombirane.
- Peći su plombirane samo onima koji imaju negativan nalaz dimnjačarske službe - replicira direktor Međimurje-Plina Nenad Hranilović, odbacujući navod da su svi stanovi dobili takvo rješenje.
- Dimnjačarev nalaz jedini je kriterij kojim se vodimo. Ako je negativan, nikako ne možemo dopustiti daljnje korištenje plina do sanacije - kategoričan je Hranilović.
Radić Proković dodaje da su prije otprilike sedam godina, na sugestiju gradskog poduzeća Stanorad, kao upravitelja zgrade, stanari u obnovu dimnjaka uložili 50.000 kuna. Kako to da, s obzirom da se ne radi o toliko davnom vremenu, dimnjaci propuštaju?
Dimnjačar Zver na naš upit odgovara da je metoda koja se u ono doba koristila pri obnovi, zbog manjkavosti, ubrzo napuštena. Tvrdi i da je, po njegovim saznanjima, zahvat odrađen bez projektne dokumentacije te izdavanja ikakve garancije po završetku.
- Kad smo kamerom pregledali unutrašnjost dimnjaka, pronašli smo rupe. Oni propuštaju - napominje Zver. Stanarima savjetuje neka s upraviteljem zgrade dogovore daljnje korake. Ne preostaje im drugo nego ponovo sanirati dimnjak ili ugraditi fasadne bojlere, kakve četiri stana u zgradi u Magdalenićevoj već imaju.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3035