Arhiva 02.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ČAKOVEC: Grobovi tonu zbog srušenih čempresa!

Našem se uredništvu obratila Elizabeta Biber iz Šenkovca, vlasnica grobnog mjesta na groblju u Mihovljanu, nezadovoljna komunikacijom na koju je naišla u GKP-u Čakom. Prije mjesec i pol dana E. Biber uvidjela je da je cijela desna strana grobnice upala desetak centimetara u zemlju i nagnula se.
- Moj je suprug tu pokopan prije 34 godine, majka prije šesnaest godina i otac prije pet godina. Više od tri desetljeća s grobnicom je bilo sve u redu, a sad se sve nagnulo zbog slijeganja groba. Činjenica je da je grob već ranije “visio” za otprilike centimetar prema dolje desno, ali otkako su Čakomovi radnici uklonili čemprese, cijeli se grob nagnuo. Obratila sam se prvo poslovođi groblja koji je bio neljubazan i rekao mi nek štedim, pa ću do Božića uspjeti platiti da grob podignu i izravnaju. Takav način razgovora stvarno me neugodno iznenadio, a kako je voditeljica djelatnosti bila na godišnjem odmoru, pričekala sam da se vrati, pa da s njom razgovaram - ispričala nam je Elizabeta Biber. Po povratku voditeljice djelatnosti Danijele Jambrović na posao, naša se sugovornica i njoj obratila.
- Gospođa Jambrović nije mi dopustila ni da završim ono što imam reći. Prekinula me i rekla da nisu oni krivi za to što je grob ulegnuo u zemlju - tvrdi E. Biber. Otišli smo na mihovljansko groblje i susreli se sa svim spomenutim stranama - vlasnicom grobnog mjesta, Danijelom Jambrović i poslovođom na groblju Mladenom Antončićem. Uistinu, grob visi na desnu stranu za desetak centimetara, što je na licu mjesta razvilo polemiku. Danijela Jambrović bila je konkretna, objašnjavajući razlog ulegnuća groba.
- Muškarci se ukapaju na desnu stranu grobnog mjesta. Kao što se vidi na spomeniku, ovdje su bila dva ukopa muških i jedne ženske osobe, od kojih posljednji 2007. godine. Zemlja se sliježe godinama, četiri, pet, sedam godina, što rezultira ulijeganjem groba. To je razlog što se grob nagnuo, dva muška ukopa, a ne vađenje tuja koje smo obavljali još u siječnju. Osim toga, tuje imaju kratak korijen koji nismo vadili iz zemlje, već smo ga rezanjem odvajali od biljke. Čak i da je korijen zašao ispod spomenika, u što ne vjerujem, on je ostao unutra jer ga nismo dirali - ističe Danijela Jambrović.
Što je bilo prije?
Elizabeta Biber ostaje kod svojih tvrdnji - da ulijeganje groba nije rezultat ukopa i višegodišnjeg slijeganja zemlje, već uklanjanja tuja kraj samog spomenika. Što je posljedica čega, što je bilo prije, a što kasnije, naoko se ne može utvrditi. Pitali smo D. Jambrović kako konstatirati što se događalo i u čijoj je domeni sanacija.
- S obzirom da je grobno mjesto vlasništvo gospođe Biber, mi ne smijemo obaviti nikakav zahvat. To jedino možemo ako se kod nas naruče radovi, a što je posljedica naginjanja groba, može utvrditi treća strana. Dakle, vlasnica nas mora tužiti i angažirati sudskog vještaka da to utvrdi - kaže Danijela Jambrović i dodaje kako je našu sugovornicu svojedobno saslušala do kraja i obišla grob koji je predmet spora.
Ogorčenje Elizabete Biber izazvalo je i odgovor na naše pitanje o cijeni zahvata podizanja groba upućeno poslovođi Mladenu Antončiću.
- Trošak podizanja bio bi oko 650 kuna. Ne govorim precizan iznos, ali kretao bi se oko te svote, s tim da bismo sugerirali da sa strane bude povučen beton, između dva groba, kako bi se spriječilo daljnje ulijeganje - rekao je Antončić, na što je Biber reagirala sljedećim:
- Mene je povrijedio način na koji ste mi se obraćali nakon što sam ukazala na stanje groba. Poslovođa mi je rekao nek šparam da do Božića mogu popraviti štetu na grobu, za koju nisam kriva, već su, po meni, odgovorni u Čakomu.
Komunikacijski kanali dviju strana očito nisu bili bez smetnji, no, obilaskom groblja uistinu smo uvidjeli da pojedini grobovi “vise” na jednu stranu, ovisno o poziciji ukopa (lijevo ili desno) i vremenu ukopa, bez obzira na to što su betonirani.
A. Ličanin

Izvor: 2988