Arhiva 30.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

ČAKOVEC: Gudačima čak 100.000 kuna!

S ciljem da, kako sami kažu, budu što više transparentni u svome radu, novi čakovečki čelnici odlučili su objaviti podatke o donacijama i sponzorstvima Grada Čakovca u razdoblju od početka godine pa do 31. svibnja.
Popis je podugačak te se već i letimičnim pogledom može zaključiti da se dijelilo šakom i kapom - svakome ponešto. S druge strane, to niti ne čudi kad se zna da u Čakovcu djeluje velik broj organizacija i udruga.
Na žalost, u Gradskoj upravi uz naziv subjekta i svotu nisu obrazložili na što se odnosila donacija niti su si dali truda zbrojiti ukupan iznos donacija ili tu informaciju nisu objavili. No, one se, pojedinačno, kreću od manje od stotinu, pa do više desetaka tisuća kuna.
Dakako, dio donacija i sponzorstava odnosi se na ono što je i zakonska obveza, poput financiranja vatrogasaca, ili na socijalnu politiku Grada, primjerice sufinanciranje boravka djece u vrtićima.
Što se tiče onih manje obveznih sponzorstava, koliko se trošilo (ne)opravdano, građani neka prosude sami.
Navodimo najveće donacije. U prvom polugodištu Grad je, kada se izuzmu vatrogasci, vrtići i osnovne škole, najviše proračunskog novca - 112.500 kuna, izdvojio za Školu animiranog filma. Nadalje, 100.000 kuna donirano je Hrvatskom društvu gudačkih pedagoga.
Ono je tijekom mjeseca siječnja u Čakovcu organiziralo desetodnevno Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz.
Od sportskih udruga, najviše su primili Nogometni klub Čakovec – 60.000 kuna, zatim NK Međimurje – 45.000 kuna, Košarkaški klub Čakovec - nešto više od 40.000 kuna, Ženski rukometni klub Zrinski - nešto manje od 25.000 kuna, te Atletski klub Međimurje – 10.000 kuna. Samoj gradskoj Zajednici sportskih udruga uplaćeno je 70.000 kuna.
Ostale udruge građana, društva i različite organizacije primale su, jednokratno ili u više navrata, manje iznose.
Popis će se, najavljuju u gradskoj upravi, ažurirati protekom svakog sljedećeg mjeseca.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3036