Arhiva 22.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Čakovec i bugarski Blagoevgrad uskoro potpisuju Povelju o prijateljstvu

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i gradonačelnik bugarskog grada Blagoevgrada Atanas Kambitov u utorak su potpisali Pismo namjere koje je prvi korak u formalnom povezivanju i suradnji dvaju gradova. Čakovec i Blagoevgrad imaju mnogo toga zajedničkog, a osim na  projekata koji bi se kandidirali prema europskim fondovima, korist od povezivanja imat će i gospodarstvo, kulturne i sportske udruge te učenici i studenti. Na svečanosti potpisivanja, održanoj u Gradskoj vijećnici, bili su i zamjenici gradonačelnika Mario Medved i Romano Bogdan, veleposlanica Republike Hrvatske u Bugarskoj, nj.e. Ljerka Alajbeg, te predstavnici gradskog vijeća i gradske uprave Blagoevgrada, Radoslav Taskon, Sofia Yancheva, Hristina Shopova i Rymyana Zakova.

 

Prema riječima gradonačelnika Kambitova ovaj susret pripreman  je od jeseni, a početak je duge i plodonosne suradnje. "Prije potpisivanja, održali smo radni sastanak na kojem smo već utvrdili područja gdje možemo surađivati. Ponajprije to se odnosi na pisanje zajedničkih projekta koji ulaze u prioritete financiranja Europske unije u razdoblju 2014.–2020., ponajprije prekograničnu suradnju. Blagoevgrad od Čakovca može mnogo naučiti, dobar primjer je zbrinjavanje otpada, u čemu je Čakovec vodeći u Hrvatskoj. ", naglasio je Kambitov.  "Siguran sam da će korist od povezivanja imati i gospodarstvo oba grada. Blagoevgrad ima dva sveučilišta, imam mjesta za razmjenu studenata i zajedničke projekte u obrazovanju. Na nekim područjima smo bolji mi, a na nekima oni. a razmjenom iskustva i zajedničkom suradnjom korist će imati obje sredine.", rekao je, među ostalim, gradonačelnik Kovač.

 

Veleposlanica Alajbeg obojici gradonačelnika zaželjela je uspješnu suradnju te izrazila uvjerenje da će buduća suradnja koristiti gradovima, ali i regijama te državama, ponajprije u provedbi zajedničkih programa.Obje sredine mnogo ulažu u kulturu i sport, a to je prilika za privlačenje sredstava iz europskih fondova. I Kovač i Kambitov naglasili su da ovaj sporazum neće ostati "mrtvo slovo na papiru", već da će od njega koristi imati stanovnici oba grada.  Blagoevgrad inače, ima oko 80.000 stanovnika, nalazi se u jugozapadnom dijelu Bugarske. U njemu se pored državnog, nalazi i Američko sveučilište koje je među najboljima u toj zemlji. U posljednjem desetljeću privukao je mnogo stranih investicija, a ima razvijenu prehrambenu, duhansku, tekstilnu,drvoprerađivačku i građevinsku industriju. Šesti je grad u Bugarskoj po udjelu u nacionalnom BDP-u.

 

Bugarsko izaslanstvo na proljeće dolazi u Čakovec, gdje će biti potpisana Povelja o prijateljstvu, a gradonačelnik Blagoevgrada pozvao je čakovečke mlade nogometaše da u rujnu sudjeluju na Dječjem međunarodnom nogometnom turniru.

 

Izvor: 3117