Arhiva 30.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

ČAKOVEC I BUGARSKI BLAGOEVRGAD I SLUŽBENO POSTALI GRADOVI PRIJATELJI

Niz sličnosti dobra je pretpostavka za bogatu suradnju

 

Nakon međusobnih posjeta u proteklom razdoblju i najava da će to učiniti, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i bugarskog grada Blagoevgrada Atanas Kambitov danas (četvrtak) su u čakovečkoj gradskoj Vijećnici potpisali Povelju o prijateljstvu  dvaju gradova. 

 

- Gradonačelnik Kambitov aktivan je i ambiciozan poput mene, čovjek od djela, a ne riječi. Zato sam siguran da ćemo razviti bogatu suradnju na području kulture, obrazovanja, sporta, turizma i, dakako, gospodarstva. Blagoevgrad je uspio ishoditi podosta financijskih sredstava iz europskih fondova. Njihova iskustva i znanje nastojat ćemo što bolje iskoristiti, jer svaka nam je sugestija vrijedna - kazao je gradonačelnik Kovač.

 

U sličnom je tonu nastavio i njegov bugarski kolega, napomenuvši međutim - da i njegov grad može učiti od Čakovca. Ponajprije je mislio na naša postignuća na području gospodarenja otpadom, u čemu prepoznaje brojne elemente koje može primijeniti na području grada koji vodi. Sa svečanosti potpisivanja spomenimo i dvije zanimljivosti. Isto kao i u Čakovcu za prošlogodišnjeg Porcijunkolova, i jedna od ulica Blagoevgrada je, ali dva mjeseca nakon naše manifestacije, bila ukrašena šarenim kišobranima. Druga "crtica" je ta da je bugarska riječ za gradonačelnika - "kmet". Tijekom višednevnog posjeta bugarsko izaslanstvo sastalo se i s ovdašnjim poduzetnicima te konkretnije razgovaralo o mogućnostima za gospodarsku suradnju. 

 

Podsjetimo, gradovi prijatelji Čakovca su njemački Schramberg, poljski Plonsk, mađarska Nagykanizsa i izraelski Kyrat Tivon.

 

 

Izvor: 3135