Arhiva 02.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

ČAKOVEC I KIRYAT TIVON POSTALI GRADOVI PRIJATELJI

Grad Čakovec i izraelski grad Kiryat Tivon u petak su i službeno postali gradovi prijatelji suradnici.
Na svečanosti održanoj u zgradi Scheier u Čakovcu povelju o prijateljstvu i suradnji potpisali su gradonačelnici David Ariely za Kiryat Tivon i Branko Šalamon za Čakovec. Kontakti dvaju gradova u duhu prijateljstva traju zapravo već nekoliko godina i ovo je bio već drugi posjet predstavnika izraelskog grada Čakovcu, a i čakovečko izaslanstvo je bilo u Izraelu. Potpisivanjem povelje prijateljstvo je potvrđeno i učinjena je službena pretpostavka punom razvoju suradnje. Gradonačelnik Čakovca već je u četvrtak održao prijem za delegaciju grada prijatelja.
Uz gradonačelnika i njegove zamjenike i suradnike te predsjednika Gradskog vijeća Gordana Vrbanca, prijemu su s naše strane prisustvovali predstavnici klubova vijećnika u Gradskom vijeću i nekih gradskih ustanova, ali i župan Ivica Perhoč. Šalamon je tom prilikom rekao:
- Vjerujemo da imamo odlične mogućnosti kojima bismo razvili suradnju u obrazovanju, kulturi i sportu, ali i gospodarstvu. Mislim da bi nas ono moralo najviše povezivati. Neke prilike su već tu, uskoro će se u Kiryat Tivonu održati kulturni festival i vjerojatno će tamo otići dva naša umjetnika. Vjerujem da od Kiryat Tivona možemo dosta naučiti baš u nekim stvarima koje nas muče, npr. u upravljanju, investicijama i obrazovanju te u navodnjavanju, u čemu Izraelci s malo vode čine čuda, dok mi ovdje imamo puno pitke vode.
Gradonačelnik Kiryat Tivona David Ariely s izraelske je strane govorio u sličnom tonu:
- Počašćeni smo što smo ovdje i što ćemo službeno postati gradovi prijatelji. Mislim da možemo učiti jedni od drugih. Jedan od ciljeva suradnje jest upoznavanje i razmjenjivanje iskustava. Hrvatska je mlada država i sada prolazi neke procese kojima je prolazio i Izrael pred više desetljeća, pa je za nas to prilika da se podsjetimo na to što smo i zašto činili nekada. Tu su i neki konkretni oblici suradnje, kao na području razmjene studenata.
U izaslanstvu Kiryat Tivona uz gradonačelnika su bili glasnogovornik grada Baruch Kahana, predsjednica odbora za vanjske poslove Miriam Rauch i članica Odbora razmjene studenata Nina Leistein.
Od tri dana, koliko je bez dana puta, trajao posjet predstavnika izraelskog grada Hrvatskoj, dva su iskorištena za detaljnije upoznavanje s gradom domaćinom, ali i Međimurjem. Članovi izaslanstva u petak su posjetili Međimursko veleučilište i imali razgovore o studentskim programima i mogućoj razmjeni studenata.
Nakon toga, pridružio im se i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Yossi Amrani. Gosti iz Izraela potom su posjetili gradska poduzeća Čakom i Ekom, dok su nakon svečanosti potpisivanja povelje imali čak dva susreta s gospodarstvenicima - prvo u Donjem Kraljevcu s onima iz Donjeg Međimurja, a na večer još jedan u Čakovcu. Nedjelja je najvećim dijelom iskorištena za upoznavanje s Međimurjem, odnosno njegovim turističkim potencijalom, prvenstveno u ponudi vina i jela.
Dražen Kovač

Kakav to grad Kiryat Tivon?
Kiryat Tivon ima oko 16 tisuća stanovnika, leži u blizini Haife, najvažnije izraelske luke. Sam čini posebnu upravnu jedinicu koja ima karakter i županije i grada i neke ovlasti državne uprave za svoje područje. Proračun grada je 79 milijuna shekela - u kunama to je stotinjak milijuna. U gradskoj upravi radi 205 ljudi, ali javne poslove obavlja i 8 stotina volontera – volonteri su i svi gradonačelnikovi suradnici koji su bili u izaslanstvu. Sustav javne uprave i samouprave u Izraelu jasno se razlikuje od našeg. Za razliku od još uvelike industrijskog Čakovca, Kiryat Tivon nema klasičnih industrijskih pogona. Razgovor kod gradonačelnika u četvrtak pokazao je još neke zanimljive stvari. Kiryat Tivon nema nogometni klub. No, njegovi košarkaši i osobito vaterpolisti u izraelskom su vrhu. Čakovec je Kiryat Tivonu treći grad prijatelj i suradnik - to su mu već Braunschweig u Njemačkoj i Compiegne u Francuskoj.

Židovska zajednica ima posebno mjesto u vezi dvaju gradova
Dio vremena u boravku izaslanstva izraelskog grada u Hrvatskoj bio je posvećen susretima sa židovskim zajednicama u Zagrebu i Varaždinu. Židovska Općina u Čakovcu, odnosno njezin predsjednik Andrej Pal, dr., inače i nezavisni gradski vijećnik, kao i drugi njeni predstavnici cijelo su vrijeme posjeta bili aktivno uključeni na strani domaćina. Židovska zajednica posebno je značajna kao dio veze dvaju gradova. Ona je imala vrlo veliko značenje u novijoj povijesti Čakovca, a nakon holokausta pred kraj II. svjetskog rata, neke od preživjelih židovskih obitelji odselile su u Izrael, pa i u Kiryat Tivon. Tamo i sada živi jedna rođena Čakovčanka.

Izvor: 2910