Arhiva 18.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

ČAKOVEC: I nakon Šalamona - Šalamon!

U četvrtak je, uz blagoslov Ureda državne uprave, konstituirano Gradsko vijeće Čakovca koje broji 21 člana. Neki vijećnici prvi su put zasjeli u vijećničke stolce, drugi su članovi Vijeća bili i u proteklom mandatu, dok su pojedinci i povratnici – odnosno članovi spomenutog predstavničkog tijela, bili u nekim prijašnjim sazivima.
Najvažnija informacija s konstitutivne sjednice jest da je, kako se i špekuliralo, nakon tri gradonačelnička mandata, predsjednik Gradskog vijeća ponovo postao Branko Šalamon (SDP). Tu je dužnost obnašao i u vrijeme gradonačelnika Aleksandra Makovca. Međutim, nije izabran jednoglasno.
Protiv Šalamona glasala su trojica vijećnika Hrvatskih laburista-Stranke rada – Denis Šarić, Rajko Bulat i Krunoslav Bedi, dok je nezavisni vijećnik dr. sc. Predrag Kočila pri glasanju ostao suzdržan. Za zamjenike predsjednika Vijeća izabrani su Nenad Hranilović (HNS) te Marijana Fabić-Rusak (HSS). U radnom dijelu sjednice Vijeće je imenovalo i predsjednike te članove 6 gradskih odbora i komisija.
Kolike su plaće?
Potom su većinom glasova,donijete i odluke o kojima smo već pisali, a odnose se na uštede u gradskoj upravi, odnosno smanjivanje broja upravnih odjela sa 7 na 5.
Podsjetimo, Upravni odjel za prostorno uređenje spaja se sa Službom za provođenje prostorne dokumentacije, a Upravni odjel za komunalno gospodarstvo s Upravnim odjelom za komunalno i prometno redarstvo. Dvojica dosadašnjih pročelnika postaju pomoćnici pročelnika unutar upravnih odjela koji ostaju, a time im se i koeficijent plaće s 2,62 smanjuje na 2,35. Isto vrijedi i za unutarnju revizoricu koja je do sada imala pročelnički status (i plaću), no, kako se radi o samostalnoj jedinici unutar gradske uprave, novim ustrojem ona postaje voditeljica odsjeka.
U raspravi koja je prethodila donošenju spomenutih odluka HDZ-ova vijećnica Sunčana Glavak izrazila je zadovoljstvo što je SDP konačno prihvatio ono što HDZ predlaže već dugo, a to je da se zbog teške situacije u Gradu – počne štedjeti.
Vijećnica je upitala i koliko u apsolutnim brojkama iznose plaće zaposlenika gradske uprave, odnosno koliko će se smanjivanjem koeficijenata uštedjeti.
- Odgovor na to pitanje bit će pripremljen za iduću sjednicu u pisanu obliku, odgovorio je gradonačelnik Stjepan Kovač. Dodao je i kako Grad trenutno ima 47 zaposlenih, plus trojicu dužnosnika.
Jedan od povratnika u Gradsko vijeće, HSLS-ov Dražen Blažeka zatražio je da se za iduću sjednicu, koja će inače biti održana 11. srpnja, pripremi i popis svih zaposlenika, zajedno s njihovim radnim mjestima i koeficijentima, a potom si, kako je rekao, svatko može izračunati njihovu plaću.
- Svi ti podaci dostupni su i na web stranici Grada, uzvratio je, komentirajući Blažekin prijedlog, predsjednik Vijeća Šalamon. U raspravi je od konkretnih brojaka, osim koeficijenata, spomenuta osnovica koja iznosi 5,577 kuna bruto.
Frcaju iskre
Dolaskom na vlast, gradonačelnik Kovač ukinuo je i takozvani dodatak za školovanje koji su primali zaposlenici koji su se, uz rad u gradskoj upravi, dodatno obrazovali.
- Koliko dugo im je dodatak isplaćivan, po kojim se kriterijima odlučivalo i koliko je on iznosio, upitao je Kovača vijećnik Hrvatskih laburista-Stranke rada Krunoslav Bedi. Precizan odgovor nije dobio.
- Isplaćivalo se unatrag nekoliko godina, odlukom gradonačelnika Šalamona. Preuzimanjem dužnosti, shvatio sam da Grad u kratkom roku ne može povećati svoje prihode, no, može smanjiti troškove. Grad je pridonio obrazovanju, no, nema potrebe za daljnje isplaćivanje spomenutog dodatka, istaknuo je Kovač.
U raspravu se zatim ponovo uključio Dražen Blažeka rekavši kako svi podržavaju odluke vezane uz štednju, no, podaci bi morali biti transparentniji. Dodajmo i da je, kao da je još uvijek gradonačelnik, na pitanja vijećnika više i opširnije od Stjepana Kovača odgovarao Branko Šalamon. Na to kao predsjednik Vijeća, ali i bivši trostruki gradonačelnik, zasigurno ima pravo, no, nekakva mjera vjerojatno bi morala postojati.
Sudeći po prvim raspravama, i u novome sazivu Gradskog vijeća često će frcati iskre između oporbe i vladajućih, a burno bi moglo biti već na idućoj sjednici.
Na prvoj, naime, nije bilo aktualnog sata. Zbog te će činjenice na onoj početkom srpnja aktualac biti produžen za pola sata.
Velimir Kelkedi

Prodaje se skuter
U cilju štednje, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač donio je odluku o prodaji službenog gradskog skutera. Komunalni, odnosno prometni redari ostaju bez službenog vozila kojem je početna cijena 1.500 kuna. (vk)

Gradonačelnik Stjepan Kovač i njegov zamjenik Mario Medved postaju članovi Komisije za utvrđivanje tržišne vrijednosti zemljišta, jedan je od prijedloga usvojenih na sjednici gradskog Stručnog kolegija. Potvrditi ih mora Gradsko vijeće. (vk)

Izvor: 3034